Krogshow på Statt hyllar nöjesikonerna: ”En kulturgärning”

Publicerad:
En del av teamet bakom den nya krogshowen på Statt. Bakre raden från vänster: Sandra Sånebo, köksmästare, Nicklas Moberg, hotelldirektör, Johannes Lahtinen, servitör, Åsa Gustafsson och Nils Bergslid från Bro kammarkör. Främre raden från vänster: Maj-Britt Andersson från Lekaresällskapet och Öivind Åsberg från Lekaresällskapet. Foto: Joakim Magnusson

En tvättäkta krogshow i Kristinehamn är ingenting som händer varje dag.

Det är i alla fall just det som Bro kammarkör, Lekaresällskapet och Statt nu ska testa tillsammans med det nya konceptet Hasse å Tage intar Statt.

– Det känns roligt att kunna erbjuda något sånt här i Kristinehamn, säger köksmästaren Sandra Sånebo.

De legendariska underhållarna Hasse och Tage, det vill säga Hasse Alfredsson och Tage Danielsson, skapade svensk nöjeshistoria under flera decennier. De låg bland annat bakom ikoniska revyer som Gula hund och Glaset i örat liksom filmer som Att angöra en brygga och Äppelkriget.

Nu ska Bro kammarkör, Lekaresällskapet och Statt tillsammans hylla denna synnerligen produktiva duo med en krogshow på Statt. Fredagen den 17 mars blir första tillfället av totalt fyra i stadshotellets pampigaste miljö.

– Från Christinateatern till Kristinasalen, säger Öivind Åsberg muntert.

Nils Bergslid och Åsa Gustafsson bjuder på den klassiska sketchen Lämpliga föräldrar. Hur ofta ska barnen badas? Kan de heta Bertil eller Knut?
Nils Bergslid och Åsa Gustafsson bjuder på den klassiska sketchen Lämpliga föräldrar. Hur ofta ska barnen badas? Kan de heta Bertil eller Knut? Foto: Joakim Magnusson

Själva showen kommer att bli ungefär 80 minuter lång, men arrangörerna räknar med att gästerna avsätter en helkväll i underhållningens och den goda matens tecken.

Varför Hasse och Tage?

– Ja, varför inte? De har gjort många roliga sketcher och mycket bra musik, och även musik som är arrad för kör vilket passar extra bra, säger Nils Bergslid från Bro kammarkör.

Det var Bro kammarkör som tog initiativet till en krogshow, med det var inte svårt att få varken Lekaresällskapet eller Statt att nappa.

– Att få göra något sånt här har alltid varit en dröm för mig. Man ska inte behöva åka till en större stad för att se en krogshow, säger köksmästaren Sandra Sånebo.

Samtidigt som man mumsar på lax, oxfilé eller ett gott vegetariskt alternativ kan man låta sig underhållas av den klassiska sketchen Lämpliga föräldrar eller lyssna till sången om Donna Juanita, ursprungligen framförd av Monica Zetterlund då det begav sig. Hasse och Tages skattkista är nästan oändlig att ösa ur.

Åsa Gustafsson sjunger Donna Juanita.
Åsa Gustafsson sjunger Donna Juanita. Foto: Joakim Magnusson

Nicklas Moberg är ny som hotelldirektör på Statt. Han jobbade tidigare med liknande krognära kulturprojekt i Örebro och är entusiastisk.

– Det är ett intressant och roligt koncept. Jag gillar verkligen tanken. Det passar särskilt bra nu efter pandemin när vi inte har kunnat ses och umgås som vanligt på ett tag. Och att sätta upp en show med Hasse och Tage är ju något som man bara måste göra, säger han.

Öivind Åsberg, rutinerad i underhållningsbranschen, säger att den enda krogshowen i Kristinehamn som han kan minnas sattes upp på Brogårdsgymnasiet för ganska många år sedan.

– Så det här är verkligen en kulturgärning, säger han.

Artikeltaggar

Åsa GustafssonBrogårdsgymnasietChristinateaternHasse AlfredsonKristinehamnLekaresällskapetMusikNöje/KulturÖivind ÅsbergÖrebroRevyerShowerSkådespelare

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare