Hoppa till huvudinnehållet

Skolinspektionen går hårt åt Lundsberg: Risk för glädjebetyg

Publicerad:
Skolinspektionen riktar skarp kritik mot -Lundbergs rektor. Skillnaden mellan resultaten på de nationella proven och elevernas slutbetyg har varit stora under flera år.
Skolinspektionen riktar skarp kritik mot -Lundbergs rektor. Skillnaden mellan resultaten på de nationella proven och elevernas slutbetyg har varit stora under flera år. Foto: Lars Myr/arkiv

– Vi ska absolut inte ha några glädjebetyg på Lundsberg.

Skolinspektionens kritik mot rektorn för friskolan i Storfors är inte nådig, men den välkomnas av skolans styrelse som med omedelbar verkan sätter in omfattande åtgärder.

– Det här har satt eld i baken på oss, säger Peter Morfeldt som är verksamhetschef och ordförande för Stiftelsen Lundsbergs skola.

Under många år har skillnaden mellan resultaten på de nationella proven och elevernas slutbetyg varit påfallande stora på gymnasiet. Särskilt i matematik. I flera kurser har 30-60 procent av eleverna fått högre kursbetyg än nationella provbetyg.

Vårterminen 2019 fick 77 procent av eleverna i matematik 3B ett bättre kursbetyg än det nationella provbetyget.

”Inga glädjebetyg”

Skolinspektionen riktar nu skarp kritik mot skolans rektor Ulrika Johansson som man menar inte kan förklara de långvariga avvikelserna och inte heller visa på insatser som gjorts för att minska avvikelserna och garantera eleverna rättvisa och likvärdiga betyg.

Peter Morfeldt, som är ordförande för Stiftelsen Lundsbergs skola, säger att styrelsen tar kritiken på stort allvar: ”Det här har satt eld i baken på oss”.
Peter Morfeldt, som är ordförande för Stiftelsen Lundsbergs skola, säger att styrelsen tar kritiken på stort allvar: ”Det här har satt eld i baken på oss”. Foto: Bo Walldén

Ulrika Johansson vill inte kommentera kritiken, utan hänvisar till skolans styrelse och dess ordförande Peter Morfeldt.

– Vi tar naturligtvis till oss av kritiken, som vi tar på mycket stort allvar, säger han. Vi ska absolut inte ha några glädjebetyg på Lundsberg.

Föreläsningsserie

Enligt Peter Morfeldt ska styrelsen ha varit medveten om att det förekommit avvikelser för ett antal år sedan.

– Men det har definitivt kommit fram uppgifter i Skolinspektionens granskning som kräver ett förändringsarbete, och det arbetet har redan inletts.

Rektorn har fått anvisningar om att analysera situationen, och vidta åtgärder i enlighet med Skolinspektionens krav.

– Redan på torsdag eftermiddag kommer en av landets ledande experter på betyg- och bedömningsfrågor, Pernilla Lundgren, till skolan och pratar med lärarna. Det kommer att bli en föreläsningsserie med henne, och lärarna får möjlighet att ställa frågor.

Artikeltaggar

KritikLärareLundbergsMatematikPeter MorfeldtSkola och utbildningSkolinspektionenStorforsUlrika Johansson

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.