Gamla Presterudsgymnasiet gapar inte tomt efter elever.
Tre dagar i veckan vistas transporteleverna i den gamla byggnaden. För eleven Isak Åkerlund är pendlingen mellan de två skolorna inget bekymmer.
– Jag pendlar ändå varje dag till skolan från Charlottenberg, säger han.
I höstas slogs Presterudsgymnasiet och Brogårdsgymnasiet ihop till en och samma skola, nämligen nya Brogymnasiet.
Det var inte självklart var den nya skolan skulle byggas. Det blev också många turer innan skolan stod klar.
Men en sak som aldrig fanns på kartan, var att bygga en ny körplan och anpassa för lektioner till transportprogrammet.
De som läser fordon- och transportprogrammet med inriktning transport på Brogymnasiet har fortfarande lektioner på gamla Presterudsgymnasiet.
– Det funkar skitbra och vi är nöjda att vi är kvar här, säger Jonathan Jonsson, som läser tredje året på transportprogrammet.
Delar på lokalerna
Totalt är det 32 elever från två olika årskurser som läser på Presterudsgymnasiet gamla lokaler. Det är elever som går i årskurs två och tre på transportprogrammet som samsas om lokalerna. I årskurs tre är de 15 elever.
– Vi har delat upp oss i två grupper. Hälften är ute på praktik måndagar och tisdagar, medan hälften av klassen är kvar och kan nyttja lastbilarna eller träna på backning med släp, säger Isak Åkerlund, som läser tredje året på transportprogrammet.
I årskurs tre har hälften av klassen praktik i tre veckor två dagar i veckan, medan hälften av klassen är på Presterud.
Jag är van att pendla
– Vi turas om att byta efter tre veckor, så alla kan får testa på allt. Vi försöker ha så under året förutom när det är mycket prov, säger Isak Åkerlund.
På torsdagar och fredagar tar sig transporteleverna till Brogymnasiet för att ha lektioner där.
– Det funkar bra, eftersom vi inte har lektioner på två olika ställen samma dag. Det hade varit mycket jobbigare, säger Isak Åkerlund.
”Van att pendla”
Men att pendla fram och tillbaka mellan två olika skolor varje vecka är ingen stor sak för Isak Åkerlund.
– Jag har tolv mil till skolan. Jag bor i Charlottenberg och pendlar med bil eller tåg till skolan varje dag. Så jag är van att pendla, säger han.
Det är flera i årskurs tre som bor utanför Kristinehamn.
– Jag bor i Visnums-Kil. Det är andra i klassen som bor i Karlskoga, Munkfors och på andra ställen, säger Tindra Skoglöv, som också studerar tredje året på transportprogrammet.
Jag undviker att äta mat i matsalen på Brogymnasiet
Men att anpassa sig till de nya lokalerna och ena dagen äta i en stor matsal och andra dagen på den gamla cafeterian på Presterud är en prövning för några av eleverna.
– Jag och Tindra undviker att äta mat i matsalen på Brogymnasiet. Vi åker hellre till Presterud för att äta, säger Lova Bergström, som går i trean på transportprogrammet.
Mattransport
De dagar transporteleverna är på Presterud kommer en mattransport till dem.
– Vi får samma mat som de nere på Brogymnasiet. Fast det är i matlådor. Maten räcker till, är det någon som är mer hungrig så finns det kvar mat som vi sparar i kylen, eller frysen, säger Lova Bergström.
Varje vecka måste eleverna fylla i ett papper för vad de önskar för mat för veckan därpå.
– Vi får plastmatlådor, som vi slänger i återvinningen. Det blir ingen disk. Det är väldigt smidigt, säger hon.
Men hur känns det att ni är ensamma i skolan, känns det inte ödsligt?
– Nej verkligen inte. Vi har våra fordon som vi kör och vi håller igång. Jag tycker det är bra att vi är kvar här för vi hade verkligen inte fått plats på Brogymnasiet med våra lastbilar, avslutar Isak Åkerlund.
Fordon- och transportprogrammet
De elever som söker till Fordon- och transportprogrammet läser på Brogymnasiet första året.
Andra året delas hälften av klassen upp till två klasser. Fordon- och transportprogrammet tar emot 32 elever och 16 elever brukar läsa fordon, medan de andra 16 eleverna läser transport.
I tvåan och trean på Fordon- och transportprogrammet läser de elever som har inriktning transport på Presterud tre dagar i veckan och två dagar på Brogymnasiet. De elever som har inriktning personbilsteknik läser alla sina ämnen på Brogymnasiet.
Källa: Lärare Henrik Moberg på Kristinehamns kommun.