Hoppa till huvudinnehållet

Det planeras för bostäder vid Tallunden – oklart vilka hustyper det kan bli

Publicerad:
Detaljplanen för Gottbol dröjer då diskussioner mellan kommunen och fastighetsägaren fortfarande pågår.
Detaljplanen för Gottbol dröjer då diskussioner mellan kommunen och fastighetsägaren fortfarande pågår. Foto: Maiken Kettil Schough

Att planeringsavdelningen jobbar för högtryck med detaljplanen för Harberget kunde NKP berätta om häromveckan. Men det är inte den enda planen som pockar på uppmärksamhet.

Totalt jobbas det med tio olika detaljplaner. Vissa är större och omskrivna, andra har rönt mindre uppmärksamhet.

Vid sidan av Harberget är det Gottbol som har getts störst utrymme i NKP. Där handlar det om en fastighetsägare som vill bygga villor på outnyttjad åkermark. I samband med samrådet under senvåren förra året framkom en rad kritiska synpunkter.

Hur ligger läget idag gällande detaljplanen för Gottbol?

– Vi håller på och diskuterar med exploatören/fastighetsägaren vilka utredningar som kommer att behöva göras för att ta fram en granskningshandling som kan bemöta/hantera de synpunkter och frågeställningar som framkom i samrådet, svarar planeringschef Kalle Alexandersson och fortsätter:

– Det är idag oklart hur lång tid dessa utredningar kommer att ta och därför också oklart när vi tror att granskning kan ske.

Vi tror att granskning kan ske framåt sommaren
Kalle Alexandersson

Två andra planer som var ute på samråd under hösten var Tallunden och Marieberg strand. Båda syftar till att möjliggöra bostadsbygge på respektive område.

När det gäller Tallunden tittar man just nu på om man ska tänka annorlunda kring vilka hustyper som kan vara aktuella för området mellan parkeringen och den plats där teatern stod.

– Vi tror att granskning kan ske framåt sommaren, säger Kalle Alexandersson.

Samrådet för Marieberg strand avslutades i november, men där kom länsstyrelsens yttrande först för ett par veckor sedan.

– Där måste vi titta närmare på hur vi ska tillgodose deras synpunkter om geoteknik innan jag kan uttala mig om tid för granskning, säger Kalle Alexandersson.

Detaljplanen för Södra Sörkastet kommer att gå ut på granskning om någon vecka, troligen i mars. Där handlar det om bostadsbygge.

Kalle Alexandersson berättar om läget för de olika detaljplanerna.
Kalle Alexandersson berättar om läget för de olika detaljplanerna. Foto: Viktor Sunnemark

Alldeles i närheten ligger Herrgårdscampingen som har meddelat planer på att man vill expandera norrut. Bland annat finns planer på någon form av aktivitetspark.

Vad händer med den planen?

– Där förs diskussioner med Sommarvik AB om hur mycket mark de avser att förvärva och om kommunen ska behålla delar av marken för att anvisa på egen hand. Sannolikt är det frågan om små justeringar som inte innebär en förnyad granskning, så jag tänker att planen kan beredas för antagande framåt sommaren.

Ännu lite längre norrut finns Sannaheden. Där krävs en justering av detaljplanen för att tillgodose den planerade utbyggnaden av fjärrvärmeverket. Något som nyligen var uppe till förhandling i mark- och miljödomstolen.

Påverkar den rättsliga processen planarbetet?

– Nej, vi kommer nog att försöka jobba på så snabbt som möjligt med planen och det bör vara möjligt att gå ut på granskning senare i vår.

Tre planer som befinner sig i sin linda berör Kvarnbyn, Medhamn och Skogsvik i Björneborg. Kring dem finns ännu väldigt lite material. Beträffande Kvarnbyn ingenting alls.

Medhamnsplanen handlar om att se över var kommunen kan tillåta ny bebyggelse och fastighetsbildning. Gällande Skogsvik ska man se över båtplatser, stärka Gräsviksbadet som besöksmål och utreda om man kan skapa ett rekreationsstråk intill sjön Vismen. Planen kan också komma att omfatta fler bostäder.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerGottbolGranskningarHerrgårdscampingenKalle AlexanderssonMariebergNKPSörkastet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.