Hoppa till huvudinnehållet

Lyxfällan i Kristinehamn – programledaren: ”Många har inte råd att äta”

Publicerad:
Magdalena har hjälpt en deltagare som arbetar i Kristinehamn och som är med i Lyxfällan.
Magdalena har hjälpt en deltagare som arbetar i Kristinehamn och som är med i Lyxfällan. Foto: Madeleine Sandström

TV-programmet Lyxfällan har varit i Kristinehamn för att spela in ett avsnitt.

Programledaren Magdalena Kowalczyk har haft en utmaning med deltagaren som hon ska hjälpa.

– Det har varit krångligt och långa dagar, säger hon.

Reality- och livsstilsprogrammet Lyxfällan har för andra gången i historien satt sin fot i Kristinehamns kommun. Denna gång är det för att hjälpa en deltagare som behöver verktyg och redskap för att klara upp sin privatekonomi.

Den 6 februari kom programledaren Magdalena Kowalczyk och hennes tv-team till Värmland för att hjälpa en deltagare som arbetar i Kristinehamn.

Många har inte råd att köpa blöjor till barnen
Magdalena Kowalczyk

På en vecka ska Magdalena Kowalczyk hjälpa den medverkande att ordna upp sin problematiska ekonomi och lämna personen med så goda förutsättningar som möjligt.

– Vi lämnar efter oss en bättre utgångspunkt för ett bättre liv. Sedan är det helt upp till deltagaren själv att förvalta det. Vi följer upp hur det har gått om ett tag, säger Magdalena Kowalczyk.

Magdalena Kowalczyk sitter ofta vid datorn och arbetar.
Magdalena Kowalczyk sitter ofta vid datorn och arbetar. Foto: Madeleine Sandström

När Magdalena kom hem till deltagaren, som bor i Degerfors kommun, gick hon först igenom hur personen har spenderat sina pengar.

Det är fint i Kristinehamn
Magdalena Kowalczyk

– Det som deltagarna brukar ha gemensamt är att de överkonsumerar och ofta har de tappat kontrollen. De har oftast dålig överblick över hur mycket de är skyldiga och hur mycket lån och krediter kostar och vad man bör prioritera, säger hon.

Tänker inte ekonomiskt

Anledningen till överkonsumtion tror Magdalena Kowalczyk kan bero på osynlig konsumtion.

– Ofta binder man upp sig på flera abonnemang, som betalas automatiskt varje månad utan att man tänker på att de faktiskt kostar. Och att köpa saker och ting på avbetalning blir både ofta dyrare än man hade tänkt sig i form av olika avgifter, men det ökar också risken för att man inte kan betala för sig, förklarar hon.

Ola Stark, fotograf, Svea Barone, koordinator och Deniz Merdol som är inslagsproducent arbetar på Lyxfällan.
Ola Stark, fotograf, Svea Barone, koordinator och Deniz Merdol som är inslagsproducent arbetar på Lyxfällan. Foto: Madeleine Sandström

Magdalena Kowalczyk träffar ofta deltagare som beskriver att de har det kämpigt att få fram mat på bordet.

– Jag träffar väldigt många som känner att de inte har råd att äta ordentligt eller köpa blöjor till barnen när de i själva verket har flera stycken nöjesabonnemang, som de inte reflekterar över. Det är dålig kostnadskontroll.

Hur har det gått för deltagaren som ni har hjälpt?

– Vi kan inte säga något om det eftersom programmet spelas in nu och deltagarens riktiga resa börjar när vi lämnar och det nya livet ska ta vid. Det jag däremot kan säga är att det vi har haft långa dagar som har varit intensiva. Det är fint i Kristinehamn och vi har besökt ett mysigt kafé, Krukmakeri Hemjord.

Vad är det ni kan hjälpa deltagaren med?

– Vi jobbar både praktiskt med att hjälpa deltagaren i de rent ekonomiska frågorna, som försäljning av bohag och förhandling med skuldägare, men också med det mer mänskliga, med självkänsla och energi att ta tag i saker som kan kännas jobbiga.

Spartips

I inflationstider tipsar Magdalena Kowalczyk vad man som privatperson kan tänka på om man ska handla prismedvetet för att undvika att hamna i Lyxfällan.

– Av flera skäl än någonsin borde man tänka på sin köttkonsumtion. Ät mindre kött och mer grönsaker i säsong. Olika sorters livsmedel har ökat olika mycket. Snacks och godis med mycket socker och läsk har ökat förhållandevis mycket i pris. Just nu är det en utmärkt tid att skära ned på det.

Magdalena Kowalczyk berättar att det är många som inte har råd att äta ordentligt.
Magdalena Kowalczyk berättar att det är många som inte har råd att äta ordentligt. Foto: Madeleine Sandström

En jobbig utmaning som de flesta svenskar har känt av i januari är de höga elpriserna. Man bör ha en buffert och det kunde ha underlättat för många menar Magdalena.

Det är fantastiskt
Magdalena Kowalczyk

– Vad vi upplever nu visar svart på vitt och vikten av att ha pengar undanlagda. Att leva från lön till lön är inte hållbart. Vi ekonomer pratar alltid om att ha en buffert undanlagd för oförutsedda utgifter som kan uppstå. Till exempel som det är nu att elen har ökat markant.

Hur är det att spela in programmen och hjälpa människor?

– Det är ett fantastiskt privilegium att kunna påverka människors liv till det bättre med en sådan kort tid. Det är oftast en smärtsam process, folk ska skiljas från saker och det är ibland osköna insikter som ska göras. Det är väldigt fint att ge någon en chans till ett bättre liv. Det är stort att vara med om, säger hon och tillägger:

– Det händer inte sällan att deltagare hör av sig till oss och berättar att det har gått bra för dem. Det är otroligt glädjande att få höra och bli påmind om att vad vi gjorde under en intensiv vecka har förändrats någons liv. Det är fantastiskt, avslutar hon.

Vecka 6 var Lyxfällan i Kristinehamn och spelade in ett avsnitt till Lyxfällan.
Vecka 6 var Lyxfällan i Kristinehamn och spelade in ett avsnitt till Lyxfällan. Foto: Madeleine Sandström

Artikeltaggar

Degerfors kommunGodisGrönsakerKristinehamnKristinehamns kommunLönerLyxfällanMagdalena KowalczykMatMat och dryckVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.