Hoppa till huvudinnehållet

Vikingar på gång till Baggerud – stor turismsatsning

Publicerad:
Den före detta campingen i Baggerud kommer att få nytt liv när Sätuna Turism och förvaltning förverkligar sina planer.
Den före detta campingen i Baggerud kommer att få nytt liv när Sätuna Turism och förvaltning förverkligar sina planer. Foto: Maiken Kettil Schough

Sätuna Turism och förvaltning köpte Baggeruds camping häromåret och sade upp alla campinggäster. Båtrampen stängdes och folk började undra vad som skulle ske.

Nu kommer svaret.

Sätuna Turism och förvaltning planerar att återskapa en vikingatida by med tillhörande byggnader på den före detta campingen Baggerud. I planeringen ingår uthyrning till historieintresserade samt säsongöppna perioder för allmänheten.

Planen är långsiktig och arbetet kommer att fortskrida i åratal. Projektet möjliggörs då området varit en campingplats där infrastruktur såsom avlopp och el finns framdraget. Även då omgivningen blir historisk kommer det att behövas moderna faciliteter på området.

Kristinehamns vikingaby kommer sannolikt bli både omtalat och omskrivet utanför Sveriges gränser.
Sätuna Turism och förvaltning

Processen måste få ha sin gång, men förhoppningen är att kunna påbörja byggnationen under våren-sommaren 2023.

– Att delar av området enligt detaljplanen är kvartersmark är en viktig detalj som tillåter oss att stängsla in och skydda de höga värden som kommer att finnas samt kunna reglera öppettider, skriver Sätuna Turism och förvaltning i ett pressmeddelande.

Baggerud är välkänt för sina klippor som för tanken till västkusten.
Baggerud är välkänt för sina klippor som för tanken till västkusten. Foto: Lena Edbom

I planen ingår att ha säsongsöppet för allmänheten vid utvalda perioder där man får ta del av anläggningen, prova på hantverk med mera, samt att bedriva uthyrning globalt till de som är intresserade av att uppleva en tidsresa genom ett historiskt vikingatida boende med tillhörande aktiviteter.

Enligt Sätuna Turism och förvaltning är intresset för vikingatid och denna form av turism stort och efterfrågat internationellt men utbudet är minimalt:

– Kristinehamns vikingaby kommer sannolikt bli både omtalat och omskrivet utanför Sveriges gränser, vilket förhoppningsvis gynnar kommunens turism och besöksnäring.

Sätuna Turism och förvaltning vill i nuläget inte utveckla sina planer mer och ber att få återkomma när man har kommit längre i sin planering.

Kalle Alexandersson om Baggerudsplaner: ”Stämmer väl överens med detaljplanen”

Artikeltaggar

BaggerudCampingDetaljplanerFörvaltningKristinehamnSätunaTurism

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.