Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen om Mariebergsplan – tveksam till kallbadhus och småbåtshamn

Publicerad:
Vid Marieberg finns en anslagstavla som visar hur området är tänkt att se ut i den nya detaljplanen.
Vid Marieberg finns en anslagstavla som visar hur området är tänkt att se ut i den nya detaljplanen. Foto: Sandra Österman

Samrådet för Marieberg strand avslutades i november. Nu har länsstyrelsen lämnat sitt yttrande och det innebär bakläxa för flera punkter i detaljplanen.

Sammanfattningsvis lyfter länsstyrelsen fram att frågor om översvämning, geoteknik, skyfall, förorenad mark, strandskydd, buller och miljökvalitetsnormer för vatten behöver utredas och beskrivas närmare.

Länsstyrelsen är skeptisk till planerna på en småbåtshamn i anslutning till det nya bostadsområdet. I sitt yttrande skriver man att ”kommunen behöver se över motiveringen till de anförda särskilda skälen då bedömningen inte endast kan baseras på att en hamn för sin funktion måste ligga vid vattnet”.

Behovet av båtplatser inom rubricerad plan framstår som svårmotiverat.
Länsstyrelsen

Bland annat hänvisar länsstyrelsen till den småbåtshamn som finns närmare Ålkärr. Den färdigställdes för mer än 15 år sedan.

– Dess kapacitet är långt från fylld trots att intrånget i strandområdet var omfattande och torde ha motiverats av ett stort behov av båtplatser. Behovet av båtplatser inom rubricerad plan framstår som svårmotiverat i avvägning till dess påverkan, skriver länsstyrelsen.

Också kallbadhuset lyfts fram i yttrandet. Där efterlyses en tydligare motivering till att upphäva strandskyddet än vad som anges i planförslaget.

Med stöd av ett tilläggsyttrande från Statens geologiska institut, SGI, konstaterar länsstyrelsen att en geologisk undersökning ska göras. Eftersom det handlar om lermark med risk för ras och erosion krävs en grundlig undersökning.

Närheten till Vänern medför en översvämningsrisk. Länsstyrelsen lyfter en rad punkter där kommunen behöver göra sin hemläxa innan planen ska ut på granskning.

Men det är inte bara ris från länsstyrelsen det blir också en del ros. Länsstyrelsen är positiv till de varsamhetsbestämmelser som finns med i planen där kommunen tar god hänsyn till områdets kulturhistoriska betydelse.

Grannar om byggplaner: ”Miljön blir ju totalt ödelagd”Nu går det att lämna synpunkter på de nya bostadsplanerna– vad händer sen?Kan bli 200 nya bostäder, 100 båtplatser och kallbadhus på Marieberg

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerKristinehamnMariebergÖversvämningarSGIStrandskyddVänern

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.