Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet som älskar mello: ”Hon kanske gör en Carola?”

Publicerad:
Melodifestivalen 2023 börjar på lördag. Foto: Thomas Kühnel

Johannes Fransson (S) är inte bara kommunalråd i Kristinehamn – han är även en inbiten mellofantast som ser fram emot årets första deltävling under lördagskvällen med stor spänning.

Utan att ännu ha hört ett enda bidrag känner han sig bekväm med att tippa två artister som han tror kommer att slåss om slutsegern i mars.

– Jag skulle tro att det kommer att gå bäst för Tone Sekelius och Loreen, säger han.

Johannes Fransson har varit ett fan av Melodifestivalen ända sedan han var liten. I tioårsåldern tog det fart på riktigt och han är ett uttalat fan av den månadslånga mellocirkusen med flera deltävlingar, ett koncept som har rullat sedan 2002.

– Jag förstår mig inte riktigt på de som säger att melodifestivalen bara ska vara en enda kväll varje år. Det står ju alla fritt att bara titta på finalen om man vill det, säger han.

Jag är ruggigt förtjust i Loulou LaMotte.
Johannes Fransson

Johannes Franssons mellointresse är av den proportionen att han ägnar en betydande del av varje lördagskväll med att livekommentera tävlingen i sociala medier.

– Så jag brukar säga att jag är ganska tråkig att titta på programmet tillsammans med. Men före och efter vill man ju gärna ha någon att umgås med. Först är det uppladdning och sedan eftersnack, men under sändningen är det fullt fokus på programmet.

Favorit-tilltugg?

– Chips. Men det är inget måste.

På senare år har intresset för Eurovision song contest nästan blivit ännu större än för den inhemska tävlingen, säger Johannes.

Johannes Fransson (S) jobbar inom Svenska kyrkan och är kommunalråd i Kristinehamn
Johannes Fransson (S) jobbar inom Svenska kyrkan och är kommunalråd i Kristinehamn Foto: Magnus Carlsson

– Det är större variation där tycker jag. En favorit är Turkiets bidrag från 2003, Sertabs Every way that I can. Den tyckte jag mycket om redan då och jag tycker att den fortfarande håller.

Naturligtvis har Johannes läst in sig ordentligt på årets deltagare och bidrag. Redan i den första deltävlingen, på lördag, lär Johannes vara ordentligt på tårna eftersom en av hans personliga favoriter är med då.

– Jag är ruggigt förtjust i Loulou LaMotte. Hon har tidigare vunnit tävlingen tillsammans med The mamas och körat bakom John Lundvik. Det ska bli spännande att få se henne som soloartist.

Spännvidden är stor på årets bidrag. Här finns allt från Eva Rydberg, Ewa Roos och 90-talshjältarna Nordman till de listaktuella epa-dunkarna Elov & Beny och Panetoz.

– Personligen tycker jag att det har varit lite för många skämtbidrag på senare år. Måste det vara Sean Banan som kommer ner från taket utklädd till vad vet jag? Jag har inte så bra koll på till exempel Marcus och Martinus men vet att de går hem i yngre kretsar och det är ändå seriösa artister. Jag föredrar bidrag där man tar barnens musikalitet på allvar och inte kompromissar med kvaliteten.

Kampen om slutsegern lär dock stå mellan två andra artister, spår Johannes som liksom alla andra ännu inte har hört ett enda av bidragen.

Dels Tone Sekelius, som enligt förhandssnacket har ”hittat hem” rent musikaliskt, dels Loreen som vann tävlingen 2012 och nu kommer med en låt författad av samma upphovspersoner.

– Kanske gör hon en Carola, kommer tillbaka som vinnare efter några års frånvaro? säger Johannes Fransson.

Artikeltaggar

ArtisterEuropeiska radio- och TV-unionenJohannes FranssonKändisarKörerKristinehamnLoreenNöje/KulturNordmanPanetozSkådespelareSociala nätverk

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.