Kan Kristinehamns kommun få ett kärnkraftverk? Lars Nilsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, säger ja på frågan i en enkät från TT.
– Det finns fördelar och nackdelar oavsett vad det är för industri, säger han till NKP.
Lars Nilssons filosofi är att säga ja först och nej sen. Det var av den anledningen han svarade jakande på frågan om Kristinehamns kommun skulle kunna tänka sig en kärnkraftsetablering i TT-enkäten som Tidningen Näringslivet var först att skriva om.
– Egentligen tänker jag varken ja eller nej. Min åsikt är att om Sverige ska ha kärnkraft så ska det vara där det finns bäst förutsättningar. Det är fel att säga nej innan man går igenom för- och nackdelar. Men jag tror egentligen att Kristinehamn har ganska små chanser att få ett kärnkraftverk här.
Kärnkraft är ingen billig energi om man jämför med vattenkraft
Det är just nu ingen diskussion kring en sådan etablering lokalt inom partiet eller inom kommunstyrelsen, menar han och konstaterar att frågan splittrar många partier. Han menar också att kriget i Ukraina påverkar energiförsörjningen mycket. Om kriget tar slut och gasen från Ryssland åter finns tillgänglig kanske viljan att bygga mer kärnkraft minskar.
– Då kanske det inte är lönsamt längre. Kärnkraft är ingen billig energi om man jämför med vattenkraft exempelvis. Priset styr plus tillgängligheten.
Oppositionsrådet Marie Oudin (M) svarar såhär när hon hör att Lars Nilsson svarar ja till kärnkraftsetablering.
– Så trevligt! Allt som skapar arbetstillfällen är positivt. Det behövs för vi behöver få ner priserna och bli självförsörjande på el. Alla alternativ är bra men framförallt kärnkraft.
Tror du vi har förutsättningarna?
– Ja, det tror jag. Vi är ju en sjöstad med nära till vatten och stor landsbygd, säger hon.