Hoppa till huvudinnehållet

Åhörare ense: Fel plats att hantera miljöfarligt avfall

Publicerad:
Sannaverket ligger vägg i vägg med idrottsplanerna.
Sannaverket ligger vägg i vägg med idrottsplanerna. Foto: "Oscar Gustavsson"

– Jag tycker inte att det rätades ut några frågetecken.

Det säger miljöchef Malin Kvarth efter onsdagens förhandling i mark- och miljödomstolen.

Förhandlingen, som genomfördes på Kristinehamns Conference Center, handlade om utökat tillstånd för verksamhet vid Sannaverket. Företaget Värmevärden som driver anläggningen vill kunna hantera återvunnet material, däribland farligt avfall.

– De har märkt att konkurrensen om biomassa har ökat och därför ville de konvertera en panna för annat material, säger Stig Lönngren, en av flera grannar som var på plats för att lyssna på förhandlingen.

Vad fick du för intryck av presentationen inför rätten?

– Jag tycker att de hade gjort ett gediget arbete och hade en bra presentation, svarar Stig Lönngren.

Ni har från grannarnas sida varit kritiska till planerna, ändrades det under förhandlingen?

– Nej, det vet jag inte om det gjorde direkt. De säger ju att det inte ska bli några mer utsläpp och att miljöfarliga avfallet ska hanteras inomhus så det ska inte medföra några faror. Men det kommer att bli fler transporter.

Och vad sades om det?

– De har gjort en mätning på Presterudsvägen och kommit fram till att det sker ungefär 8 000 transporter per dygn. En utökning med 60 transporter menar de är marginell och det kan man kanske hålla med om. Men vi som bor på Sannakajen vet ju hur svårt det kan vara att ta sig ut på Presterudsvägen redan idag. Fast det är något kommunen tittar på, svarar Stig Lönngren.

Vi som bor här vet ju hur det ser ut.
Malin Kvarth

Hans sammanfattande omdöme om fjärrvärmeverket är att det är felplacerat, speciellt med tanke på att Värmevärden vill utöka verksamheten. Det är en åsikt han delar med såväl länsstyrelsen som kommunens miljö- och byggnadsnämnd.

Miljöchef Malin Kvarth tycker det var bra att rättens ledamöter fick se fjärrvärmeverket i verkligheten.
Miljöchef Malin Kvarth tycker det var bra att rättens ledamöter fick se fjärrvärmeverket i verkligheten.

Kommunens miljöchef Malin Kvarth satt också med under förhandlingen. Hon berättar att kommunen presenterade sitt yttrande från sensommaren. Där poängteras att placeringen gör det olämpligt att hantera farligt avfall med tanke på närheten till idrottsplaner och bostäder.

– Därför var det bra att rätten gjorde syn på plats runt lunchtid. Vi som bor här vet ju hur det ser ut, men det blir något annat att se det i verkligheten jämfört med att utgå från en kartskiss, säger hon.

Vilket intryck fick du av förhandlingen?

– Jag tycker inte att det rätades ut några frågetecken, men jag vill inte spekulera i hur rätten resonerar, svarar Malin Kvarth.

Dom i målet kommer enligt rätten att meddelas i slutet av mars.

Parallellt med tillståndsprocessen pågår även ett arbete med att förändra detaljplanen. Den ombyggnation som planeras för Sannaverket innebär att byggnaden blir 25 meter högre, vilket inte harmoniserar med dagens detaljplan.

Artikeltaggar

AvfallDetaljplanerKristinehamnSamhälleSannakajenVärmevärden AB

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.