Hoppa till huvudinnehållet

Nu förverkligar Clara Blom sin butiksdröm: ”Alltid haft mycket jävlar anamma”

Publicerad:
Clara Blom har alltid drömt om att ha en egen blomsterhandel och i februari blir det verklighet. Men vägen från dröm till verklighet har varit lång och krokig.
Clara Blom har alltid drömt om att ha en egen blomsterhandel och i februari blir det verklighet. Men vägen från dröm till verklighet har varit lång och krokig. Foto: Joakim Magnusson

Överfallsvåldtäkten i augusti 2020 skickade in henne i ett existentiellt mörker.

Men allt det mörka och tunga ledde också till att 26-åriga Clara Blom bestämde sig för att resa sig, gå vidare och förverkliga sin butiksdröm.

– En dag var det som att jag sa till mig själv ”vad är det jag väntar på?” säger hon.

Ibland tar livet underliga vägar.

Kristinehamnaren Clara Blom bodde tidigare i en lägenhet ovanpå den lilla butikslokalen på Västerlånggatan i centrala Kristinehamn som hon nu hyr sedan några dagar tillbaka.

Redan för flera år sedan, när hon fortfarande jobbade på Ica Maxi, drömde hon om att en dag kunna öppna eget just där.

– Det var ju en perfekt lokal! utbrister hon.

Men att drömmen skulle bli sann – och att vägen dit skulle bli så lång och krokig – anade hon inte då.

– Det är en väldigt rörig tidslinje, det är det. Det har hänt så mycket under de senaste åren, säger hon med ett snett leende.

Det är en väldigt rörig tidslinje, det är det. Det har hänt så mycket under de senaste åren
Clara Blom

Det var i augusti 2020 som Clara, på väg hem efter en fest, blev överfallen och våldtagen på öppen gata i Kristinehamn.

Clara minns hur ilskan och viljan att gå vidare efter det hemska som hänt blev hennes urkraft.

– När jag satt hos min psykolog första gången minns jag att vi pratade om framtiden, jag skulle visualisera vad jag såg framför mig. Det handlade om att slippa nuet eftersom det var så jobbigt. Och då var det det här jag såg framför mig. Jag har alltid velat jobba med blommor, och då var det som att jag insåg att jag måste leva här och nu. Ingen annan kommer att göra det åt mig om jag vill ha en blomsterhandel.

Strax innan rättegången mot mannen som överföll Clara skulle börja bestämde hon sig för att göra slag i saken och anmälde sig till en halvårslång floristutbildning.

– För att ha någonting bra att se fram emot. Och det är det bästa jag har gjort!

Än så länge är lokalen på Västerlånggatan i Kristinehamn en enda stor byggarbetsplats. Clara renoverar på egen hand och ser fram emot att få bjuda sina kunder på kaffe.
Än så länge är lokalen på Västerlånggatan i Kristinehamn en enda stor byggarbetsplats. Clara renoverar på egen hand och ser fram emot att få bjuda sina kunder på kaffe. Foto: Joakim Magnusson

Clara hade 2019 börjat jobba på Blomsterboda på Hammarö. Blomsterboda är en av Sveriges ledande specialister på blommor i dagligvaruhandeln. Och det var där som Clara, när hon väl var tillbaka i arbete efter sin sjukskrivning, började lägga ut bilder på Instragram på buketter som hon gjort.

Det ena gav det andra och plötsligt blev Clara tillfrågad om hon ville hjälpa till med blommor till en väns bröllop. Det blev blommor över, och när hon lade ut dem till försäljning blev gensvaret överväldigande:

– De sålde slut på en timme!

Med hjälp av skadeståndspengarna, som Clara fick i samband med rättegången, registrerade hon sitt företag Lotus by Clara Blom under 2021.

Jag tror inte att det har sjunkit in riktigt än. Det är lite svårt att föreställa sig hur det kommer att bli förrän jag verkligen är igång.
Clara Blom

Så småningom gick det inte längre att använda lägenheten på Stampbrogatan som bas för det nystartade företaget, och då flyttade Clara sina blommor till pappans jobb på MK rekond där det fanns gott om utrymmen.

Och nu ska hon öppna sin alldeles egna blomsterhandel.

Clara är idag bosatt i Karlstad och först var tanken att hon även skulle öppna sin butik där, men så blev det inte.

Varför?

– Jag kan inte svika mina kunder. Det skulle kännas helt fel att försöka starta upp något i Karlstad där ingen känner mig. Här i Kristinehamn har jag redan en stor plattform. Men vem vet, om det går riktigt bra så kanske jag kan öppna en butik i Karlstad också i framtiden.

Hon är dessutom mycket tacksam mot hyresvärden och den låga hyran som hon beskriver som ”ett kap”.

Hur känns det att starta eget efter alla år som anställd?

– Det är riktigt läskigt. Jag tror inte att det har sjunkit in riktigt än. Det är lite svårt att föreställa sig hur det kommer att bli förrän jag verkligen är igång.

Fem procent av vinsten går till olika välgörande ändamål, bland annat till organisationer som stöttar kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld.

Clara har redan skänkt över 10 000 kronor till välgörenhet och mer ska det bli.

– Min förhoppning är att Lotus ska göra skillnad, och tanken är att jag ska ha kvinnor här som kan få arbetsträna med blommor precis som jag gjorde. Och jag har faktiskt redan skrivit kontrakt med min första arbetstränare. Hon ska börja hos mig senare under året. Det är så stort.

Det började med några buketter på Instagram. Efter den svåra tiden går Clara Blom en ljus framtid till mötes.
Det började med några buketter på Instagram. Efter den svåra tiden går Clara Blom en ljus framtid till mötes. Foto: Joakim Magnusson

Hur vill du själv beskriva den här resan? En revansch?

– Ja alltså, det här hade jag inte trott. Men jag har alltid haft mycket jävlar anamma. Jag tar ingen skit. Lotus är en stor del i att få utlopp för mina känslor.

Clara är sedan några dagar tillbaka i full färd med att renovera butikslokalen på Västerlånggatan 41 och hoppas kunna öppna för kunder senast i mitten av februari, lagom till alla hjärtans dag.

Vad ser du framför dig när butiken väl öppnar?

– För det första så tänker jag att det kommer att bli kaos eftersom butiken är så liten. Egentligen ser jag nog mest fram emot att det får lugna ner sig lite efter öppningen, så att folk bara kan komma hit och sitta ner och dricka en kopp kaffe och snacka skit. Kaffekokaren ska alltid stå på.

Har du någon favoritblomma? Förutom lotus?

– Ja alltså, jag tycker verkligen om pioner. De blommar så kort tid om sommaren, de finns inte alltid att få tag på. Jag tror att det är därför. Men tulpaner är också väldigt vackra, säger Clara Blom.

Artikeltaggar

BlommorButikerDjur och naturHammaröHandelICA ABInstagramKarlstadKristinehamnRättegångarVåld mot kvinnor

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.