Hoppa till huvudinnehållet

Död katt dumpad utanför Djurskyddet: ”Nya lagen är för mesig”

Publicerad:
Kristina Gustafsson, verksamhetsansvarig på Djurskyddet i Kristinehamn. (Arkivbild)
Kristina Gustafsson, verksamhetsansvarig på Djurskyddet i Kristinehamn. (Arkivbild) Foto: Madeleine Sandström

Det var på söndagen som en död katt hittades bakom garaget på Djurskyddet i Kristinehamn. Katten var varken chippad eller ägarregistrerad i Jordbruksverkets register, något som måste göras enligt lag sedan årsskiftet. Men för den som låter bli, händer ingenting.

Det händer ibland att trafikdöda katter ligger utanför dörren och hittas av personal på Djurskyddet. Det hände igen på söndagen. Den här gången handlade det om en katt utan synliga skador som varken var chippad eller ägarregistrerad.

– Det är ett dilemma, det är rent hopplöst. Det är ju totalt meningslöst att stifta en lag där det inte blir några påföljder om man bryter mot den. Man får en mindre repressalie från länsstyrelsen, en tillsägelse, sedan är det inget mer med det, säger Kristina Gustafsson, verksamhetsansvarig på Djurskyddet.

– Och det säger sig ju självt. Bryter man mot lagen ska det ju till någon typ av påföljd om man bryter mot den. Det borde vara böter, den här lagen är väldigt otydlig och mesig, tillägger hon.

Under helgen hittades en död katt utanför Djurskyddet. Det var inte katten på bilden som dog. (Arkivbild)
Under helgen hittades en död katt utanför Djurskyddet. Det var inte katten på bilden som dog. (Arkivbild) Foto: Madeleine Sandström

Lagen om att chippa och ägarregistrera katter tillkom främst för att höja kattens status i samhället och för att ägare enklare skulle kunna återförenas med sina fyrbenta vänner. Något som djurrättsorganisationer har jobbat för i tio-femton år. Många chippar sin katt men fullföljer inte genom att göra steg två - ägarregistrera den.

– Efter att den har chippats så ska man också ägarregistrera den, men det kostar någon hundring och så fort det kostar så låter många bli, säger Kristina Gustafsson.

Det är rent hopplöst
Kristina Gustafsson

Man kan lämna upphittade, avlidna husdjur hos veterinär eller polis, men det är inget fel i sig att lägga en avliden katt på trappen utanför djurskyddet, om man lägger den i en påse med en lapp med namn och telefonnummer till den person som lagt den där. Är den då chippad och ägarregistrerad tar djurskyddet kontakt med ägarna. Är den däremot inte ägarregistrerad i Jordbruksverkets register, är det djurskyddet som får stå för kremering av katten för de kan omöjligt veta vems den är.

– Det är där dilemmat uppstår, säger Kristina Gustafsson.

Blanketter om ägarregistrering beställs hos Jordbruksverket, fylls i hemma och sedan ska den skickas tillbaka till Jordbruksverket. Man kan antingen betala digitalt, med swish eller kort, då kostar det fyrtio kronor per katt. Betalar man i stället med faktura kostar det hundra kronor per katt.

Artikeltaggar

AvlidnaBöterBrott, lag och rättDjur och naturHusdjurJordbruksverketKristina GustafssonKristinehamnVeterinär

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.