Hoppa till huvudinnehållet

Byggklara tomter med sjönära läge i Kyrksten

Publicerad:
Kommunalrådet Eva-Lotta Härdig, enhetschefen för teknisk drift Jukka Mäenpää och Storfors kommunchef Johan Rosqvist.
Kommunalrådet Eva-Lotta Härdig, enhetschefen för teknisk drift Jukka Mäenpää och Storfors kommunchef Johan Rosqvist. Foto: Eva Wiklund

Bygga nytt hus med lantligt läge i villakvarter och en badplats på promenadavstånd. Det kan bli verklighet om man köper en av de tomter som nu finns till salu i Kyrksten. Dessutom står det nu klart att området kommer få sin nya skola framöver.

Storfors kommun gick nyligen ut med ett pressmeddelande där man informerade att det på flera olika platser i dagsläget finns ett 20-tal byggklara tomter, alla med sjönära läge och vissa med sjöutsikt.

I Kyrksten finns i nuläget fyra byggklara tomter. Samtliga med avlopp, vatten och fiber framdraget till tomtgräns.

– Det som tillkommer är anslutningsavgifterna, men alla tomterna är etablerade och förberedda att byggas på, säger Jukka Mäenpää, enhetschef för teknisk drift.

Med boende i Kyrksten har man nära till både grannar, lantliv och badmöjligheter.
Med boende i Kyrksten har man nära till både grannar, lantliv och badmöjligheter.

Många vill idag ha ett boende nära vatten och även om tomterna i Kyrksten inte har direkt sjöläge finns både bad- och båtplats samt iläggningsramp i sjön Alkvettern som ligger på promenadavstånd.

– Vi har tidigare fått förfrågningar om området, man vill gärna bo vattennära, säger Mäenpää.

Ny skola

Dessutom fick Storfors kommun i förra veckan beskedet man länge väntat på, överklagandet över skolbygget i Kyrksten har avslagits av Förvaltningsrätten och man kan nu på allvar sätta bollen i rullning.

Översiktsbild på hur den nya skolan i Kyrksten kommer se ut.
Översiktsbild på hur den nya skolan i Kyrksten kommer se ut. Foto: Storfors kommun

– Beslutet om skolbygget har nu laga kraft. Projektledningen har ju enligt tidigare beslut pågått under tiden så den är egentligen i slutfasen, säger Mäenpää och fortsätter:

– Det vi väntar på är en kalkyl som vi kan presentera för politiken. Och när beslut är taget där så ska det gå för upphandling.

Skolan i Kyrksten ska ersätta förskolan Änglagård som idag finns på plats samt låg- och mellanstadiet i Bjurtjärn. När den nya skolan står klar ska barn och unga från förskoleålder till årskurs 6 få ha sin skolgång där.

Men lokalerna är inte enbart tilltänkta att användas under skoltid.

– Det nya bygget ska även underlätta fritidsaktiviteter och ska vara öppet för att kunna boka sig med olika aktiviteter, säger Mäenpää.

Överklagandet av skolbyggnationen har fördröjt processen i nästan ett år och de skenande byggpriserna har gjort att man inte har någon konkret tidsplan än.

Även ett tjugotal villatomter med sjöutsikt i Herrnäset står redo för byggnation samt ytterligare ett antal tomter med sjönära läge mer centralt i Storfors.

Artikeltaggar

BjurtjärnKyrkstenSamhälleSkolorStorforsStorfors kommun

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.