Hoppa till huvudinnehållet

Fredrik fixade med bilar under filminspelning: ”De sökte trollkarl med C-kort”

Publicerad:
Reporter Adina Schnelzer
Adina Schnelzer
adina.schnelzer@nkp.se
Fredrik Svensson jobbade som SFX-tekniker och fordonstekniker under inspelningen av UFO Sweden.
Fredrik Svensson jobbade som SFX-tekniker och fordonstekniker under inspelningen av UFO Sweden. Foto: Privat

Det började med ett inlägg i en Facebook-grupp där Fredrik Svensson svarade. Det sökte en trollkarl med C-kort. Någon som kunde kapa, svetsa, bygga saker i metall.

Till vardags jobbar 26-årige Fredrik Svensson i en egen firma med att bygga om, trimma och greja med bilar. Under inspelningen av filmen UFO Sweden var han inhyrd som SFX-tekniker och fordonstekniker.

– Jag är egentligen ingen filmindivid. Det är bilar jag håller på med, fordonskunskap. Att skruva på bilar, bygga a-traktorer. Allt som är lite special på bilar, säger han

Till inspelningen behövdes någon som kunde bygga och greja. Det skulle kapas, svetsas och byggas i metall, C-kort var meriterande. De upptäckte att Fredrik Svensson från Bjurbäcken hade lite fler meriter.

– Jag fick komma och prova en vecka och blev kvar tre, fyra månader, skrattar han.

Filmen UFO Sweden innehåller många specialeffekter.
Filmen UFO Sweden innehåller många specialeffekter. Foto: Privat

Han fixar med allt möjligt och det var något som kom väl till pass under inspelningen.

Fredrik Svensson kommer från Bjurbäcken i Storfors och gick fordon- och transport på gymnasiet och blev lastbilschaufför. Efter att ha jobbat som det några år tröttnade han och hoppade på en yrkeshögskoleutbildning till diagnostekniker i fordonsbranschen. Han förklarar det som fordonsmekaniker fast en vidareutbildning med bland annat elektronik.

Under tiden började han med det som han gör nu.

– Nu kommer jag inte ifrån det riktigt.

Under filminspelningen var han inblandad i alla specialeffekter som skedde framför kameran.

– Väder och vind, olyckor, allt som sker på riktigt, såg vi till att det gick att utföra, säger han.

De byggde gångjärn på tre gånger fem meter som skulle hålla ett flygplan, byggde ramper som bilar skulle volta på och släppte stora master från sju, åtta meters höjd.

– Vi byggde regntorn som skapade väldigt snyggt regn. Det har jag lärt mig, att det måste vara snyggt när man håller på med film. Det ska inte bara gå att utföra, det ska vara snyggt också.

Han kunde inget om film innan, utan tyckte mest att det kunde vara en kul grej att prova på.

Det var mycket som var annorlunda jämfört med hur det fungerar i hans vanliga bransch.

Man får greja med allt möjligt under filminspelningen.
Man får greja med allt möjligt under filminspelningen. Foto: Privat

– Som det här med var man lägger pengar. Det var annorlunda mot vad jag var van vid. Man kunde lägga pengar på saker som jag tyckte var galet för att frigöra tid i ett annat led där man kunde spara dubbelt så mycket. Hur man skulle placera medlen var inte jag med på, det var en kulturchock.

Fick du mersmak?

– Både ock, det är inget jag skulle kunna hålla på med på heltid. Jag har hört att Crazy Pictures är speciella att jobba med, de är väldigt familjära men samtidigt väldigt intensiva. Det är ett väldigt intensivt jobb under väldigt kort tid.

Efter inspelningen har Fredrik även varit iväg på ett annat projekt som inhoppare. Det var i somras när han var med som fordonstekniker för inspelningen av en ny Netflixfilm.

Han har inte koll på exakt vilken film det är utan han hade ansvar för några bilar.

Nu är han tillbaka i verkligheten och jobbar i verkstaden. Han är öppen för att hoppa in och göra fler uppdrag i filmens värld.

Alla specialeffekter som sker framför kameran är det någon som måste fixa.
Alla specialeffekter som sker framför kameran är det någon som måste fixa. Foto: Privat

Artikeltaggar

Bilburen ungdomBjurbäckenCrazy PicturesFacebookFilmFilmerFilminspelningarMotorStorforsVind

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.