Hoppa till huvudinnehållet

Nobbades av Idol – nu är han på väg mot första miljonen

Publicerad:
Jakob "JVN" Nilsson
Jakob "JVN" Nilsson Foto: Therese Persson

Jakob ”JVN” Nilsson från Kristinehamn sökte till Idol men nobbades med motiveringen att han var för mycket Tiktok.

Där är han å andra sidan på god väg att bli riktigt stor – och på Spotify närmar sig den mest framgångsrika singeln en drömgräns.

– Det här är vägen som jag valt och den känns relevant för mig, säger han.

Bortsett från den tråkiga avslutningen på året, med inbrottet i producenten Marcel Tiggemanns bil vid ett köpcentrum i Partille, så kan artisten Jakob ”JVN” Nilsson från Kristinehamn summera ett mycket trevligt 2022.

– Vi fyrdubblade antalet lyssnare och streams jämfört med 2021, som också var ett ganska bra år med tanke på hur det sett ut tidigare. Så det känns som att man börjar ta riktiga steg nu. Jag har fått många hängivna följare och på Spotify är jag på väg mot den första miljonen.

Med det syftar Jakob på Avicii-covern Nätterna som i nuläget har spelats 973 000 gånger.

– Ja, det är faktiskt lite svårt att ta in. Det är en milstolpe.

Vilken är den finaste reaktionen som du fått?

– Nu minns jag inte ordgrant, men det var en kille som hörde av sig och berättade att hans pappa just hade gått bort och att han hade lyssnat på den här låten konstant, att den hade varit där och stöttat honom. Det gick verkligen rakt in i hjärtat.

Förutom att JVN har ökat antalet följare och lyssnare så har han även uppmärksammats av Anis Don Demina i sociala medier och sökt till tv-programmet Idol.

Men Jakob gick inte vidare. Det sades att han var ”för mycket Tiktok”.

– Det har jag inte grämt mig över alls. Det släppte jag nästan samma dag. Det är ändå ganska få som lyckas gå den vägen. Att vara med där är ingen garanti för att man ska breaka.

Med sina 23 000 tiktok-följare i ryggen känner sig Jakob ändå ganska säker på att han har valt rätt väg, och än så länge styr han skutan på egen hand.

– Visst skulle jag kunna tänka mig att samarbeta med ett skivbolag framöver, men då måste de förhålla sig lite till vad jag gör. Jag vill inte bli överkörd.

Skivsläppet som planeras under året innehåller både utgivna och outgivna låtar.

– Tanken är att skivan ska heta Tre nyanser av kärlek.

Vad bjuder på 2023 annars?

– Planen var egentligen att vi skulle släppa skivan i maj, men det kan vi glömma. Allt beror egentligen när Marcel får ut sina försäkringspengar för den stulna datorn så att vi kan börja om.

Livegig?

– Absolut, det är också ett av mina mål framöver. Och ett releaseparty.

Slutligen: vad lyssnar du själv på just nu?

– Åh, intressant. Då vill jag tipsa om bandet The Strikes som släppte nytt i höstas. The lost years heter skivan. Om man tycker att januari känns lite dyster så här efter jul och nyår så är det här en peppande skiva. Den har en skön, härlig vibe. Man vill bara ge sig iväg på en roadtrip, skrattar Jakob.

Han vann den första melodifestivalenEfter Tiktok-succén – kristinehamnarens virala gitarrpop släpps som singelJakob Nilsson gjorde cover på låtklassiker: ”Blev viral”Avicii-cover från Kristinehamn trendar: ”Visar på genomslagskraften”

Artikeltaggar

ArtisterIdolJakob NilssonJulKristinehamnNöje/KulturNyårPartilleSociala medierSpotify

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.