Nu har det blivit dags att summera 2022.
I två delar presenterar NKP ett axplock av de nyheter som har engagerat våra läsare under det senaste året.
I den första delen får vi träffa en 109-åring, killen som nobbade Hollywood och återuppleva en sällsynt efterlängtad långfredagspremiär.
JANUARI
COVID-19. Det nya året började som det gamla slutade. I januari befann vi oss fortfarande mitt i en pandemi och det fick många konsekvenser.
I slutet av januari accelererade smittan så pass snabbt att sjukfrånvaron bland personalen inom Kristinehamn kommuns förskolor och fritids började närma sig kritiska nivåer. Därför gick skolförvaltningen ut och vädjade till alla vårdnadshavare som hade möjlighet att hålla sina barn hemma från förskola och fritids under ett par kritiska veckor.
– Alla som är beroende av barnomsorg är naturligtvis välkomna till förskola och fritids. Genom att be alla vårdnadshavare om hjälp i ett ansträngt läge vill vi kunna säkra barnomsorgen och fritids för de som arbetar inom samhällsviktiga funktioner i samhället, kommenterade skolchefen Jonas Bergman Wallin.
REGEMENTET. I december 2020 fattade riksdagen beslut om att A9 ska återetableras i Kristinehamn och i slutet av januari kom så det slutliga beskedet om placeringen av det nya artilleriregementet.
Beskedet levererades av chefen för Skaraborgs regemente Stefan Pettersson och Fortifikationsverkets regionchef Jan-Olov Hedqvist.
– Vi har kommit fram till att de bästa förutsättningarna för ett nytt regemente i Kristinehamn finns vid Harbergsområdet. Där kan vi bedriva en långsiktig och ekonomiskt hållbar verksamhet, sade Stefan Pettersson på en pressträff.
Redan i mars 2022 påbörjades arbetet med det nya artilleriregementet när etableringschefen Sven Antonsson flyttade in i rådhuset vid Norra torget och under året har kristinehamnarna allt tydligare märkt av den militära närvaron i stan.
GOTTBOL. I början av året hettade det till ordentligt kring bostadsplanerna intill den omtyckta badplatsen i Gottbol, Rudskoga.
Kristinehamn kommun arbetade då på en ny detaljplan för området.
Upprinnelsen till detta var att ägaren till marken, Skagern Fastigheter AB, ville ha plats för upp till 23 nya bostäder.
Bostadsplanerna fick många att reagera, inte minst de boende i området, engagerade sommarstugeägare och frekventa badgäster.
– Det kommer att bli bråk, var en av kommentarerna som NKP fick av motståndarna till bostadsplanerna.
Men det höjdes också röster från personer som menade att ett storskaligt bostadsbyggande skulle vara viktigt för bygdens överlevnad.
FEBRUARI
109-åring. I februari fyllde Maria Larsson 109 år. Hon var då Värmlands äldsta levande person.
Året var 1945 när Maria Larsson från skånska Broby flyttade till Rudskoga för att börja jobba som hushållerska.
I Rudskoga mötte hon kärleken och gifte sig med sin Gottfrid knappt ett år senare.
Livet i Rudskoga präglades av strävsamhet, lantbruket, trädgården, handarbetet och Gudstron.
Inför sin 109-årsdag i februari 2022 berättade Maria Larsson att hon inte funderade så mycket på framtiden utan tog en dag i taget och att hon såg fram emot sommaren då hon hoppades få ta några promenader med rullstolen och njuta av det varma vädret.
I september 2022 avled Maria i sitt hem i Skottlanda.
FARMEN. Philip Albinsson, 27, blev rikskänd genom sin medverkan i tv-programmet Farmen 2021, där han slutade på en femteplats.
Innan Philip Albinsson medverkade i Farmen hade han bott utomlands i några år. Längtan att få komma hem till Sverige var så pass stark att han köpte ett hus i Kristinehamn, där han också har växt upp.
I februari 2022 berättade han om sin pågående husrenovering – och hur han nobbat Hollywood.
Philip hade då haft tät kontakt med Hollywoodfrun Margareta Svensson Riggs, 53, gift med röstcoachen Seth Riggs, 91, som ville att han skulle komma till Los Angeles.
– Jag har tackat nej till dem. Jag är i ett annat stadium i livet nu. Det finns så mycket jag vill göra.
HUSBYGGE OCH NY YRKESTITEL. 2022 har varit ett spännande år för makarna Arvid och Linn Lundtoft.
I början av året fick NKP en pratstund med de välkända kristinehamnarna som då berättade om sitt nya villabygge i skärgården, närmare bestämt i Norra Sörkastet. Tanken är att NKP ska följa husbygget från ritning till färdigt hus i New England-stil, något som uppskattats av läsarna.
Men detta är inte enda gången under året som Arvid Lundtoft figurerat i media. I oktober blev det klart att Arvid kommer att lämna sin post som chef på Hela människan för att istället bli ny präst i Svenska kyrkan i Kristinehamn.
Arvid säger att det som lockar med hans nya roll som präst är att den delvis handlar om diakonalt arbete, det vill säga kyrkans sociala arbete.
– Det är där man möter människor, det är kyrkans ”hands on”.
MARS
EPA-STURE. I mars gick två mycket kända och uppskattade kristinehamnsprofiler ur tiden, nämligen Torsten Bergstedt och Sture ”Epa-Sture” Sjöstedt.
Sture föddes i Väse men flyttade 1950 med familjen till Rotnäs i Ölme.
1960 började Sture att jobba på varuhuset EPA. Han jobbade senare som budpojke och lagerbiträde i olika livsmedels-butiker i Kristinehamn, bland annat Stens Livs och Stjärnhallen innan han gick i pension.
Sture hade ett stort intresse för fotboll, inte minst IFK Ölme. Sture slutade med alkoholen 1996 och var mycket på Ria och han var även medlem i Broängskyrkan vars gudstjänster besöktes regelbundet.
Torsten Bergstedt hade en lång karriär inom försvaret och var en av initiativtagarna till återetableringen av A9 i Kristinehamn.
Han har också haft flera olika förtroendeuppdrag för Moderaterna genom åren, bland annat som ordförande för kommunfullmäktige. Den förra mandatperioden satt han som andre vice ordförande i fullmäktige.
FEJKKONTO. I mars skrev journalisten Elisabeth Höglund om skidåkaren Charlotte Kalla, som valde att avsluta karriären, på Twitter: ”Mycket klokt beslut av Charlotte Kalla att avsluta karriären nu. Att satsa ytterligare en säsong hade gjort hennes situation ännu mer patetisk”.
Då svarade Charlotte Kalla: ”Jag överlever åtminstone en säsong till”.
Enligt Expressen fick inlägget över 7 000 gilla-markeringar.
Problemet var bara att det inte var Charlotte Kalla som skrivit inlägget.
Fejkkontot kunde senare härledas till en kristinehamnare.
– Jag skapade det första kontot för sju år sedan, som var 2015. Det var en stor grej i podden. Jag kände att ville göra det igen. Jag ville kolla vad som händer, berättade Mathie Martinez.
APRIL
INSAMLINGSSLAGSMÅL. Klass 20SA, andra året på samhällsprogrammet på Brogymnasiet, arrangerade en fest för ungdomar i Björneborg för att samtidigt samla pengar till klasskassan.
– Vi ville göra något kul för gymnasieelever, sa Moa Alexandersson.
Tillsammans med Bella Nilsson, Fabian Karlsson och Tuva Eriksson hade hon hyrt en lokal i Björneborg för att ordna fest och samla in pengar till klasskassan som skulle möjliggöra ett gemensamt studentfirande sommaren 2023.
Festen var också riktigt lyckad ända tills det blev bråk och polisen tvingades avbryta det hela efter en misshandel.
Efter den chockartade händelsen beskrev Moa Alexandersson gängets framtida partyplaner:
– Vi kanske ska satsa på barndisco, lågstadieelever kanske har mer vett i skallen.
BILJETTBUTIKEN. Sedan 1998 har Biljettbutiken i Kristinehamn funnits till för dags- och långpendlare vid Kristinehamns resecentrum.
65-årige Anders Lénard, ett välkänt ansikte för många kristinehamnare, hade arbetat som säljare sedan butiken startades men i april skulle han gå i pension och i samband med hans sista arbetsdag stängdes biljettbutiken ned.
– Det är blandade känslor. Man har haft så mycket kunder som kommit och gått under åren så jag kommer att fundera lite på hur det kan gå för dem, kommenterade Anders Lénard sedan han låst dörren prick klockan 14.00.
Möjligheten att köpa biljetter till Värmlandstrafiks bussar och tåg försvann dock inte med Biljettbutiken, men i fortsättningen får man vända sig till Cirkel K i närheten av Kristinehamns resecentrum eller förbutiken på ICA Maxi.
MC-PREMIÄR. Långfredagens mc-premiär är en kär och väl inarbetad tradition i Kristinehamn, och i år var traditionen tillbaka med full och mullrande kraft efter pandemiuppehållet. NKP fick en pratstund med några glada hojåkare i solen på Kungsgatan:
– Det är en sån frihetskänsla att köra. Man känner sig som 15 igen, säger Lotta Sandin som körde en Kawasaki 1600, även kallad Harry, i årets kortege.
Hon och väninnan Katarin Jansson, som också åkte med i kortegen, är inbitna mc-fantaster.
– Jag kommer att åka till döddagar, säger Lotta.
Men hur det kommer sig att hojen heter just Harry vet hon inte.
– Den ser ut som en Harry. Min förra hette Ragnar.
MAJ
PERSONLIGT. ”Att vara både mamma och mormor när man är 50 år är inget ovanligt. Men om det är till samma barn, då stiger ovanlighetsfaktorn brant.
För Maria Gudmundsson är det vardagen sedan fem år tillbaka”.
Så inleder reportern Magnus Carlsson den mycket vällästa och uppskattade texten om kristinehamnaren som fick en bebis i 50-årspresent.
Marias dotter Linnéa har en intellektuell funktionsnedsättning som gör att hon inte kan ta hand om ett barn. När Linnéa kom hem och var gravid anade Maria och hennes man att det kunde bli bekymmer.
Det hela slutade med att mormor och morfar bestämde sig för att ta hand om Nellie. Först godkändes de som jourhem och därefter familjehem. Om Nellie inte hade placerats hos mormor och morfar hade alltså de biologiska föräldrarna helt tappat kontakten med sitt barn. Nu får de ändå träffa henne.
– Nellie vet vem hennes biologiska mamma är, men hon kallar mig både mamma och mormor lite som det passar, säger Maria.
KUNGLIG GLANS. Heter man Viktoria och Daniel så är det nästan ofrånkomligt att kopplingen till kronprinsessparet görs. I det här fallet handlade det dock om Daniel Eriksson, timmermannen som under 14 år varit involverad i återuppbyggnaden av Södra Råda kyrka, och hans Viktoria Sjöstedt.
– Jag föreslog att vi kunde vänta med att gifta oss tills kyrkan är färdigbyggd, jag trodde att det skulle ta två till tre år, berättar Daniel Eriksson.
Det tog alltså betydligt länge tid än så, men den blivande bruden väntade tålmodigt.
Viktoria tyckte att det var en rolig idé att gifta sig i kyrkan som Daniel varit med och byggt.
– Det blir något att berätta för barnbarnen, först byggde han kyrkan, ”de var kära och kunde vänta”, så gifte de sig i kyrkan.
Södra Råda kyrka återinvigdes för övrigt under 2022, närmare bestämt den 4 juni, samma dag som Daniel och Viktoria gifte sig.
FASTINGEN. Årets upplaga av Fastingen blev inte av som planerat.
Det var Axels tivoli som på grund av omvärldssituationen hade stora personalproblem och meddelade att de inte skulle kunna komma som utlovat – och då drog sig huvudarrangören Kristinehamns evenemang- och aktivitetsförening ur hela evenemanget.
– Fastingen utan ett tivoli blir inte vad den ska vara. Därför har vi beslutat oss för att inte medverka i år, men att göra ett nytt försök nästa år, kommenterade Fredric Syrén.
Stadsloppet Harsprånget, som brukar samarrangeras med Fastingen, tappade hälften av sina deltagare jämfört med 2019.
– Att Fastingen inte blev av i år var inte bra eftersom det innebar att det inte var lika naturligt för folk att ta sig ut på stan, sa IFK friidrotts Tony Bjuhr.
JUNI
CYKELNS DAG. Efter pandemiuppehållet var Cykelns dag tillbaka i skärgården och det stora dragplåstret var sångerskan Linda Bengtzing. I efterhand kom en del av eftersnacket att handla om att en i publiken bad Bengtzing att ändra i låtlistan. Något som inte föll i god jord:
– Det var en som kom fram och sa att nu får du ändra låtordning för vi ska gå hem. Jag sa ”det är min show, jag har inte tvingat dig att komma hit”. Jag blev chockad. Man talar inte om för en kock hur den ska laga mat, kommenterade Linda Bengtzing.
Gladast för kvällen var kanske Charlotte Ågren som vann en cykel.
– Det är helt fantastiskt. Det är härligt att vinna högsta vinsten. Nu har jag två cyklar och jag cyklade ut hit med min elcykel, så jag ska se hur jag ska ta mig hem, sa hon.
LÄRARUPPROP. Lagom till sommarlovet valåret 2022 gick ett 70-tal lärare samman i en gemensam skrivelse för en bättre skola. Detta sedan Liberalerna gått ut och sagt att de vill att Kristinehamn ska ha Värmlands bästa skola. Nu ville lärarna ge sin syn på hur situationen ser ut i skolan.
– Det är flera år av att känna att vi inte får de förutsättningar vi behöver, säger Simon Larsson, förstelärare 7-9 på Djurgårdsskolan.
– Jag tror inte att vår röst hörs särskilt ofta, vi som faktiskt jobbar i skolan. Ofta är det skolledare och politiker som hörs, säger Hanna Bodemyr, också förstelärare 7-9 på Djurgårdsskolan.
Simon Larsson och Hanna Bodemyr har tillsammans samlat det 70-tal med lärare som skrivit under skrivelsen.
BOJORTEN. Det flytande stadsvapnet, bojorten Christine af Bro, kom aldrig i trafik under 2022.
Detta stod klart efter den nedslående rapporten från Transportstyrelsen i början av juni.
– Den stora delen är huvuddäcket som är ruttet på flera platser. Fartyget får inte köras med passagerare, meddelade Peter Eskebrink, kanslichef på Kristinehamns kommun.
– Det är ganska mycket som behöver tittas över med fartyget och därför kan vi inte köra den här säsongen.
Sedan dess har många tyckt och tänkt om det ikoniska fartygets framtid, däribland piraten Mikaela ”Mikaela Klumpfot” Löfgren:
– Christine af Bro är en självklar del av Kristinehamn. Hon tillhör Vänern.