Hoppa till huvudinnehållet

KRÖNIKA: Ett VM för bara halva befolkningen, är inte det helt sjukt?

Publicerad:
Reporter Adina Schnelzer
Adina Schnelzer
adina.schnelzer@nkp.se
Låt herrarnas och damernas VM avgöras samtidigt, tycker krönikören.
Låt herrarnas och damernas VM avgöras samtidigt, tycker krönikören. Foto: Martin Meissner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tänk er ett VM i skidskytte, simning, utförsåkning eller friidrott – fast bara för herrar. Vore inte det helt sjukt? Det tycker krönikören.

Så här i efterskalvet av fotbolls-VM undrar jag hur det kommer sig att man i lag-idrotter har olika VM för herrar och damer, är inte det lite konstigt?

Individuella idrotter som simning, utförsåkning och friidrott har VM för samtliga discipliner samtidigt. Vad är det som gör att fotboll är så annorlunda? Är de så himla jättemånga fler?

Så jag gör som jag brukar, jag räknar på det.

Skulle herrfotbollsspelare bli helt konfysa om de skulle vara tvungna att dela mästerskap med... tjejer?

I ett fotbolls-VM deltar 32 lag. Lagen består av 11 spelare och max 7 avbytare (om jag är rätt underrättad). För enkelhetens skull kan vi säga 20 spelare per lag. Det blir i runda slängar 640 spelare. Sen tillkommer diverse övrig personal som tränare, domare, sjukvårdsfolk med flera men det borde vara jämförbart med andra sporter, jag tänker i synnerhet på utförsåkning med alla materialansvariga och alla prylar.

640 spelare är en ansenlig mängd människor, absolut. Men de är utspridda på åtta arenor.

Under friidrotts-VM i Eugene deltog 1 700 idrottare från 180 nationer och under nio dagar tävlade de på en arena. Förvisso är friidrott en aning mer platseffektivt än fotboll där man springer omkring en förbryllande stor andel av den aktiva tävlingstiden. Till friidrotten kan man dock tillägga att det var 49 olika grenar.

Jag undrar lite över fotbolls-VM, vad händer på arenorna när det inte är match? Varför inte låta de andra spelarna vara med samtidigt? Ni vet de där som också är människor men tydligen inte riktigt lika mycket värda?

Eller skulle herrfotbollsspelare bli helt konfysa om de skulle vara tvungna att dela mästerskap med... tjejer? Usch. De kanske skulle ramla omkull och vrida sig i plågor. Eller vänta, det gör de redan så fort nån kommer i närheten av dem.

För att få arrangera ett VM är det väl inte för mycket begärt att både herrar och damer får vara med? Eller behöver lagidrotten en liten systemuppdatering med modernt jämlikhetstänk kanske?

Kan ni tänka er reaktionerna om man skulle ha två olika friidrotts-VM, ett för herrar och ett för damer? Hör ni hur det låter? Det är ju helt sjukt.

Och det är det som är kruxet. Lagidrotten fortsätter att vara helt sjuk. Gubbsjuk. Gör om, gör rätt. Damerna måste få vara med. På samma villkor, samma arenor, samma tv-kanaler. Det är 2022 om någon undrar. Det borde inte vara något att ens diskutera.

Ibland framförs argumentet att damernas VM skulle bli lidande av att dela mästerskap med herrarna, att ingen skulle titta på dammatcher om det finns herrmatcher att titta på.

Jag är inte säker på att det stämmer. När det är OS tittar folk på all möjlig obskyr sport. Aldrig annars sitter folk och glor på skeleton, puckelpist och konstsim. Men vart fjärde år lever dessa sporter plötsligt upp.

Så kanske skulle både herrar och damer vinna på lite jämlikhet även inom fotbollen. Vore inte det fint?

Artikeltaggar

Fotbolls-VMIdrottKrönikorSport