Hoppa till huvudinnehållet

Sofia Bergström summerar musikåret 2022: ”En lavin av konserter och skivsläpp”

Publicerad:
Sofia Bergström jobbar som recensent för Aftonbladet.
Sofia Bergström jobbar som recensent för Aftonbladet. Foto: Paul Wennerholm/TT

Det har varit ett musikår där många etablerade artister och band släppt album och turnerat, från Kenrick Lamar till Rammstein och First Aid Kit.

För musikkritikern Sofia Bergström har dock nykomlingarna imponerat mest.

Sofia Bergström är från Kristinehamn och recenserar sedan flera år skivor och konserter för Aftonbladet. Hon listar Zeal & Ardor som årets bästa album, bakom namnet finns Manuel Gagneux som har gör musik med den udda kombinationen gospel, soul och black metal.

– När det gäller skivor har det varit ett stabilt men inte ett sensationellt år, säger Sofia Bergström.

– Speciellt om vi ser till de största artisterna inom rock och metal som är mitt område.

Hon nämner Ghost, Rammstein, Sabaton och Ozzy Osbourne bland de etablerade akterna som släppt ny musik under året.

– Det är hyfsade släpp, men inte anmärkningsvärda oavsett om man ser till deras tidigare utgivningar eller till årets i stort.

Desto större utropstecken har hon hittat bland yngre, mer okända akter.

– Undergroundscenen har imponerat i år. Speciellt många svenska akter har släppt fantastisk musik. Som The Halo Effect, de har varit väldigt kul att följa.

The Halo Effect må vara ett nytt band, men medlemmarna är rutinerade – bandet består av tidigare medlemmar av In Flames.

– Kvaen är ett annat exempel. Det är en extrem metal-akt som släppte sitt andra album i år. Norrländska Cult of Luna har också imponerat. Värmländska Children of The Süns skiva tycker jag mycket om, några av låtarna där är helt fantastiska.

Arvikabandet Children of The Sün.
Arvikabandet Children of The Sün. Foto: Erik Hansen

Children of The Sün kommer från Arvika och släppte i år albumet "Roots" och har dessutom turnerat utomlands. Sofia Bergström nämner också värmländska Witch Blade som släppt en heavy metal-platta i år.

– De nya banden vågar vara mer innovativa, det finns en hunger och energi som många av de etablerade saknar. De stora artisterna har svårare att vara experimentella, de har så många att pleasa.

Witch Club Satan är en av Sofia Bergströms favoriter för året.
Witch Club Satan är en av Sofia Bergströms favoriter för året. Foto: Helge Brekke

Utöver årets skivor har årets betytt en återgång till konserter och festivaler.

– Konkurrensen om konsertarenorna och biljettköparna har varit otroligt svår i år. Många ville ute efter pandemin, det blev som en ketchupeffekt. Överlag har det varit en lavin av konserter och skivsläpp.

Året har dock även bjudit på rejäla magplask.

– Ja, det första jag tänker på är Guns N' Roses konsert på Sweden Rock i somras. Jag förväntade mig en okej konsert, men det var det verkligen inte. De la en blöt filt över en i övrigt strålande festival. De saknade helt scennärvaro, verkade helt likgiltiga över att halva publiken gick därifrån.

Guns N' Roses med Axl Rose och Slash, uppträder på Sweden Rock Festival 2022.
Guns N' Roses med Axl Rose och Slash, uppträder på Sweden Rock Festival 2022. Foto: TT

Hon vänder på biffen och berättar om en oväntad upplevelse som golvade henne.

– Witch Club Satan! En norsk black metal-trio som blivit en snackis i år. De har släppt två låtar och jag blev helt golvad av den första – "Hysteria". En av årets bästa låtar! Bandet består av tre kvinnor som belyser feminism och sexism. De har verkligen varit en frisk fläkt på black metal-scenen som kan vara konservativ och trångsynt.

Artikeltaggar

AftonbladetArtisterArvikaChildren of the sünCult of LunaFestivalerFirst Aid KitGerdGhostGuns N’ RosesIn FlamesJoel AlmeKändisarKonserterKristinehamnLana Del Ray a.k.a. Lizzy GrantMiriam BryantMusikNöje/KulturNorgeOzzy OsbourneP3 GuldPopRadioheadRammsteinRockSabatonSara ParkmanSweden Rock FestivalThe Halo EffectWay Out West

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.