18-åriga Tindra Skoglöv från Visnums-Kil har framtidsplanerna klara och vill börja jobba som lastbilschaufför så snart som möjligt.
Nu är hon en av tio utvalda ambassadörer från hela Sverige som ska locka fler unga till yrket.
Det är TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, som just nu genomför en omfattande kampanj på Instagram och TikTok för att locka fler unga till branschen.
Och det behövs. Enligt TYA är det stor brist på yrkespersonal inom åkerinäringen i Sverige.
Tio ungdomar från hela Sverige har valts ut till den nya kampanjen där gymnasieelever få visa upp sin verklighet i sociala medier: fem från Transportprogrammet och fem från Flygteknikprogrammet.
En av dem är 18-åriga Tindra Skoglöv från Visnums-Kil.
– Det är roligt att kunna inspirera andra, säger hon.
Som ambassadör ska hon spela in korta videosnuttar där hon berättar om sin vardag.
Yrkesvalet som lastbilschaufför kändes både givet och samtidigt inte, förklarar hon.
– Det var lite svårt att välja. Men eftersom jag vill börja jobba direkt efter studenten så kändes det här som en jättebra möjlighet. Samtidigt är studierna högskoleförberedande så om jag någon gång skulle vilja läsa vidare så kan jag det.
Och när Tindra säger att hon vill ut i yrkeslivet så snabbt som möjligt så menar hon det bokstavligen:
– Måndagen efter studenten!
Då står Tindras morfar Roy Gustavsson redo med sina gruslastbilar. Själv har han varit i yrket så länge han kan minnas.
– Ja, hela livet egentligen. Det var min far som började köra lastbil och jag tog kortet redan som 20-åring 1974. Jag jobbade på Kamewa i många år, men sedan 1989 kör jag lastbil på heltid.
Vad tycker du är det bästa med yrket?
– Jag tycker att det allra roligaste, för mig som kör anläggningsbil, är att få komma ut och träffa en massa nya människor. Det är nytt folk och nya platser hela tiden, säger Roy.
Han tror att Tindra har gjort ett bra val.
– Ja, hon har ett tekniskt intresse och det tror jag är viktigt, säger han.
Från hemmet i Visnums-Kil har Tindra pendlat tusentals mil med sin mopedbil av märket Ligier de senaste åren. Nu är körkortet kirrat och mopedbilen utbytt mot en BMW. Snart kör hon runt med en grusbil på 32 ton.
15 elever går i Tindras klass på Brogymnasiet. Det är lika vanligt att tjejer som killar går den gymnasiala transportutbildningen idag. På så vis har de flesta mossiga fördomarna också städats bort, förklarar hon.
– På skolan jobbar de mycket med jämställdhet och är noga med sånt. Själv har jag faktiskt inte hört mycket negativt, men när en kompis berättade på sin praktik att hon ville köra timmerbil så var det någon som kom med en dum kommentar om att tjejer inte kan köra timmerbil. Men det är inte vanligt med såna kommentarer längre, säger Tindra.
Inom branschen har den tekniska utvecklingen kommit långt. Jobbet är uppkopplat, mycket sköts med appar och de nya lastbilarna som rullar på svenska vägar är utrustade med alla möjliga bekvämligheter.
– Så det är inte något tungt jobb längre, så sett, säger Tindra.
Det enda negativa hon kan komma på med yrket är egentligen arbetstiderna, även om det inte är varje natt som man måste åka ut och ploga snö.
– Det är ganska mycket sju till fyra-jobb om man kör grusbil. Men det är olika. På praktiken var jag med och åkte flisbil. Då fick jag gå upp halv tre på natten och kom hem halv sex på kvällen. Det var inte så kul, säger Tindra Skoglöv med ett leende.