Hoppa till huvudinnehållet

Fabian och Edvin – två av A9:s framtida officerare: ”Trevligt ställe att bo på”

Publicerad:
”Det är väldigt roligt att vara här. Det känns speciellt att tillhöra den första officersgenerationen på A9” säger Edvin Kann, till höger. Han och kurskamraten Fabian Fredriksson har bestämt sig för att börja jobba på A9 när de är klara fänrikar.
”Det är väldigt roligt att vara här. Det känns speciellt att tillhöra den första officersgenerationen på A9” säger Edvin Kann, till höger. Han och kurskamraten Fabian Fredriksson har bestämt sig för att börja jobba på A9 när de är klara fänrikar.

Fabian Fredriksson och Edvin Kann heter två av de blivande officerarna på A9. De går första året på Militärhögskolan Karlberg i Solna men har redan bestämt sig för A9 i Kristinehamn när de är klara.

– Jag vill vara en del i nystarten, säger Fabian Fredriksson.

De båda 20-åringarna har ingen tidigare koppling till Värmland. Fabian är stockholmare, och Edvin är från Strängnäs. Men 2025, när de är nyutexaminerade fänrikar, tänker de börja jobba på A9.

– Man väljer förbandstillhörighet och vi har satt A9 som förstahandsval.

Gillar kamratandan

Båda gjorde värnplikten inom artilleriet och fastnade både för vapenslaget och för kamratandan i det militära.

– Jag gjorde värnplikten på A8 i Boden. Jag trivdes väldigt bra men känner mig lockad av nystarten på A9. Jag känner att jag vill vara en del i det och att man kanske får sätta sin egen prägel på det, säger Fabian Fredriksson.

– Hela miljön runt Kristinehamn känns roligare än Boden också, säger Edvin Kann.

– Efter att ha varit här känner jag att det dyker upp massa andra anledningar. Det verkar vara ett trevligt ställe att bo på. Efter att ha vuxit upp i Stockholm tycker jag om småstadscharmen just här.

Att det blir just Kristinehamn han kommer att flytta till är dock för tidigt att säga.

– När vi kommer ut så kommer verksamheten att ligga i Villingsberg, så det öppnar upp för fler ställen man kan bo på, kanske Karlskoga eller Örebro.

Vet ni vad ni kommer att få för roller?

– Nej, men troligtvis instruktör eller plutonchef på ett grundutbildningskompani. Det innebär att vara med och utbilda värnpliktiga i artilleritjänsten, säger Fabian.

– Man blir i allmänhet plutonchef eller ställföreträdande plutonchef när man är nyutexaminerad.

Så här ser A9:s framtid ut. Fabian Fredriksson och Edvin Kann heter de unga kadetterna som har bestämt sig för att jobba på A9 när de blir klara.
Så här ser A9:s framtid ut. Fabian Fredriksson och Edvin Kann heter de unga kadetterna som har bestämt sig för att jobba på A9 när de blir klara.

Edvin kommer från en militärfamilj med en pappa som är kapten.

– Jag visste redan när jag var barn att jag ville satsa på det här. Jag hade fått bilden att det passar mig, särskilt med strukturen och sammanhållningen. Jag hade fokus på att göra lumpen och om den bekräftar känslan skulle jag stanna.

Behövs personal

Fabian var lite mer osäker om framtiden.

– Jag gick in i värnplikten med tanken att göra elva månader. Men när officersantagningen öppnade vid den här tiden på året förra året kände jag att jag kan söka. Jag tyckte om gemenskapen i försvaret. Att det växer så mycket och behövs personal på så många ställen gjorde att det var ett självklart val att fortsätta.

Gemenskapen blir stark när man har en gemensam uppgift att lösa, menar de.

– Under värnplikten bor alla tillsammans i ett logement och har en uppgift tillsammans. Man blir sammansvetsade i den uppgiften.

Får positiva reaktioner

Att välja en militär karriär anses inte som något konstigt i deras generation, säger de. Och uniformen väcker mest positiva reaktioner, menar de.

– Vi har kommit in när opinionen är på uppsving. Om du frågar äldre kollegor kan de nog berätta om andra upplevelser. Nu när det är obligatorisk värnplikt kan alla i våra jämnåriga kretsar relatera till värnplikten och förvaret.

Det är två laddade kadetter som planerar för framtiden i Kristinehamn.
Det är två laddade kadetter som planerar för framtiden i Kristinehamn. Foto: Jonas Klint

Vad har ni för karriärdrömmar?

– Målbilden är att komma så långt som möjligt men också att göra det som är kul. Jag har jobbat med ammunitionshantering till Archern, den delen kan vara kul. Planen hittills är att stanna på A9 och se vad man tycker, säger Edvin Kann.

– Jag har läge varit intresserad av internationella relationer och i gymnasiet hade jag någon dröm åt diplomathållet. Jag skulle vilja vara försvarsattaché, alltså en militär diplomat. Men det är väldigt långt fram, just nu vill jag bara komma till A9 och göra en vanlig militär karriär, säger Fabian Fredriksson.

Artikeltaggar

A9BodenFörsvarKristinehamnMilitärVärmlands länVärnplikt

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.