Fotbolls-VM har nått botten

Ledare
PUBLICERAD:
I centrala Doha samlas tiotusentals supportrar i fan zones för att följa fotbolls-VM på bland annat se matcher på storbildsskärmar och dricka öl.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
VM i Qatar är det kanske tydligaste exemplet på ”Sportwashing” i modern tid. Det ställer stora krav på media som rapporterar och på oss tittare att inte blunda för allt det som skaver.

En obehaglig bismak av korruption ackompanjerar fotbolls-VM i Qatar. Är det ens lämpligt att svensk media är på plats i den lilla gulfstaten med den stora plånboken?

Svaret avgörs i två halvlekar. Först hur man väljer att rapportera om det som Qatar och FIFA, helst vill dölja. Sedan på hur fotbollsvärlden väljer att agera på det som rapporteras.

Mohammed Bin Hamad Al Thani, kampanjledare för VM i Qatar, bror till emiren och son till den tidigare emiren och hans andra hustru, har sagt att mästerskapen ska bli ”en milstolpe för Mellanöstern och en milstolpe för FIFA”. Blir Al Thani nöjd med milstolpen så har media gjort fel.

Sportswashing är ett uttryck för att beskriva vad som händer när ett land använder idrott för att förbättra sitt internationella anseende, utan att man egentligen förbättrar något annat än just anseendet. Det finns en uppenbar risk att rapporteringen från Qatar framställer landet som en bättre plats än det egentligen är. Detta måste journalister och mediehus vara mycket uppmärksamma på.

Bristen på transparens och svårigheterna att få svar på relevanta frågor utgör i sig evidens på bristerna i Qatars förhållande till media. Bara det faktum att flertalet utländska journalister redan under inledningen av mästerskapen har utsatts för påtryckningar att inte göra just detta är anledning nog att öka trycket. Ett annat tydligt exempel är den officiella dödssiffran från bygget av arenorna. Qatar hävdar att tre arbetare förolyckats medan en granskning från The Guardian kom fram till att den korrekta siffran är 7651.

Vi måste orka ta in att allt det som är jobbigt att ta in. Från korruptionen inom FIFA, via de outhärdliga förhållanden under vilka mästerskapets arenor uppförts till de uppenbara brott mot mänskliga rättigheter som utgör vardagen på jobbet för majoriteten av de som arbetar i Qatar.

Gör vi det finns det anledning att våga drömma om en idrottsrörelse som tillsammans steg för steg jobbar för att göra det vackra spelet vackert igen. Ibland måste man slå i botten för att orka starta om.

Fifas exekutivkommitté består av tjugotvå delegater. Fjorton av dessa röstade för att lägga VM i Qatar. Sexton, alltså fler än som röstade för Qatar, har i efterhand anklagats för att ha tagit emot pengar under bordet. Utredningen ledde till att de bägge presidenterna Platini (UEFA) och Blatter (FIFA) stängdes av från jobb inom fotbollen.

Fotbolls-VM 2022 är verkligen botten. Här vill ingen vara kvar, utom möjligen de som tagit oss hit – förledda och nedtyngda av säckvis med pengar. Det behövs förändring. Låt rapporteringen från Qatar bli en vändpunkt både för människorna i Qatar och för den internationella fotbollen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.