Långsamt nöje lockar långväga gäster: ”Det är kärlek i varje dopp”

Publicerad:
Elisabeth Zettergren stöper juleljus hos Ölmeljus. Foto: Joakim Magnusson

Att stöpa sina egna juleljus hos Johan Engholm på Ölmeljus har blivit så populärt att folk från hela Sverige hör av sig – och redan nu fylls bokningskalendern på inför nästa höst.

Ljusstöpningen lockar folk i alla åldrar och har även blivit populärt som en teambildande personalaktivitet.

– Det är kärlek i varje dopp, säger Elisabeth Zettergren från personalkooperativet August i Skattkärr.

För drygt 20 år sedan bestämde sig Johan Engholm i Ölme för att byta bana.

– Jag jobbade som säljare inom dagligvaruhandeln men kände att det inte var ett yrke som jag kunde tänka mig att åldras med, säger han.

Han satte sig i skolbänken för att läsa till lärare samtidigt som han och hustrun väntade sitt fjärde barn. Det var dessutom i den vevan som Johan upptäckte ljusstöpningens ädla konst.

Ölmeljus Johan Engholm tar emot ljusstöpande gäster från hela Sverige under hösten och vintern. Kalendern fylls redan på inför 2023.
Ölmeljus Johan Engholm tar emot ljusstöpande gäster från hela Sverige under hösten och vintern. Kalendern fylls redan på inför 2023. Foto: Joakim Magnusson

– Jag hade flera olika extraknäck på den tiden. Bland annat så hjälpte jag mor Carin med att sälja ostkaka på olika marknader, och det var på en julmarknad som jag fick upp ögonen för det här med stöpta ljus och tänkte ”hur svårt kan det vara”.

Den första Ölmekronan i sitt slag, kort och gott döpt till ”nummer ett”, tronar idag överst på en hylla i den gamla diversehandeln som Johan sedan i höstas förevisar på uppdrag av Kristinehamns kommun.

– Från början var det en hobby. Att ha stöpkurser var inte det första jag tänkte på, men idag är det en snöboll som rullar av sig själv. Vi har kurser nästan varje dag från oktober till i mitten av december.

Det är Johan och fyra personer till som håller i kurserna. I år kommer kursdeltagarna från närområdet men också från Stockholm, Gagnef och Sundsvall. Varje säsong får Ölmeljus bunkra upp med tusentals kilo stearin för att täcka behovet.

Ölmekrona.
Ölmekrona. Foto: Joakim Magnusson

Tjusningen, säger Johan Engholm, är att ljusstöpning kräver att man inte är ”så himla effektiv hela tiden”.

– Att stöpa ljus är väldigt rogivande. Det tar den tid det tar. Man kan inte stressa.

Just den här kvällen är det ett personalkooperativ från Skattkärr som är på besök i Ölme. Malena Larsson, Elisabeth Zettergren och Anne Adolfsson jobbar lugnt och metodiskt med sina ljus under överinseende av Kristina Ax.

– Egentligen är jag inte så pysslig av mig, men det här är väldigt roligt, säger Malena.

Tjusningen med att stöpa ljus är att det ska gå långsamt.
Tjusningen med att stöpa ljus är att det ska gå långsamt. Foto: Joakim Magnusson

Det är inte första gången de besöker Ölmeljus.

– Vi var här ifjol också och sa direkt att det här var något som vi ville göra om. Det är personalvård för oss som jobbar med barn hela dagarna. Vi behöver det här. Det är meditativt, säger Elisabeth.

Ljusen de stöper, på Johan Engholms specialblandning, blir presenter eller ska användas för eget bruk under storhelgerna. För att förgylla. Alla är överens om att detta inte är några ljus att spontantända lite hur som helst.

– De här ljusen är det kärlek i. Det är kärlek i varje dopp, säger Elisabeth med ett skratt.

Passar det? Ett ljus ska inte vara för litet och inte för stort.
Passar det? Ett ljus ska inte vara för litet och inte för stort. Foto: Joakim Magnusson

Kristina Ax intygar att brinntiden för ett ljus stöpt i Ölme brinner bra och länge, perfekt för en långsittning med släkt och vänner.

– Och det är viktigt att ljusen är hållbara och klarar att stå i solen utan att bli böjda, och det klarar våra ljus eftersom de är stöpta på en blandning av miljövänligt stearin och paraffin, säger Johan Engholm.

Att kunna ge bort egenstöpta ljus i julklapp är något som slår det mesta säger trion från Skattkärr. Och Johan Engholm letar själv i minnet efter en härlig upplevelse från Klarhälja i norra Värmland för snart 20 år sedan.

– Det var där jag sålde min första ljuskrona. Det är sånt man inte glömmer, ler han.

Artikeltaggar

Gagnefs kommunHobbyJohan EngholmKärlekKristinehamns kommunKurserMänskligtÖlmeSkattkärrSkola och utbildningSläktStockholm

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare