Hoppa till huvudinnehållet

Han blir regementschef för A 9: ”Har helt rätt bakgrund för jobbet”

Publicerad:

Nu är det klart vem som kommer bli regementschef för Bergslagens artilleriregemente, A 9, som invigs 4 december.

Det blir överste Lars O Jonsson blir, som tillträder sin nya befattning 1 december.

– Överste Jonsson har helt rätt bakgrund för jobbet. Han har tidigare jobbat med återetableringen av arméns regementen, däribland A 9 i Kristinehamn och är därmed väl förtrogen med de möjligheter och utmaningar som väntar. Senast har han varit brigadchef för Norrbottensbrigaden och innan dess stabschef och ställföreträdande chef för Artilleriregementet, säger arméchef Karl L E Engelbrektson, i ett pressmeddelande.

Han anmälde tidigt sitt intresse för tjänsten.

– Indirekt eld har präglat hela min yrkesprofession, som utbildad i granatkastarsystemet hade jag ett ben i funktionen tidigt och under senare år har jag jobbat i olika chefsroller på Artilleriregementet i Boden. Jag ingår också i arméns införandeledning av de fyra nya regementena och jag ser fram emot att i min nya roll fortsätta att vara med och bygga upp A 9, säger Lars Jonsson i pressmeddelandet.

Från sitt arbete i införandeledningen tar Jonsson med sig erfarenheter och nyttiga lärdomar som förhoppningsvis kommer att underlätta etableringsarbetet av A 9.

– Utmaningen är att de nya regementena har olika lokala förutsättningar där ett artilleriregemente är unikt och speciellt eftersom det är ett tekniskt truppslag som ställer andra krav när det gäller materiel, fordon, infrastruktur med mera, säger den blivande regementschefen.

Lars Jonsson ser som sin viktigaste uppgift att fullfölja de politiska beslut som fattats och se till att de blir verklighet.

– Vi ska bygga upp A 9 och skapa förutsättningar för en ökad produktion, det vill säga att vi kan utbilda fler värnpliktiga och fler krigsförband inom artilleriet. Arbetet kommer att ske i nära samverkan med framför allt P 4, A 8, Artilleriets stridsskola och civila aktörer som exempelvis försvarsindustrin. Även närkommunerna, framför allt Kristinehamns kommun, kommer att vara viktiga samverkanspartner för mig under regementets tillväxt, säger han.

Överste Jonsson kommer att ha kvar sin befattning som brigadchef för Norrbottensbrigaden under en övergångsperiod.

Milstolpar i karriären

2001-2005 jobbade Jonsson på Markstridsskolan i Borensberg där han deltog i ett svensk-finskt materielutvecklingsarbete av en ny granatkastarbandvagn.

2010 genomfördes utlandstjänst i Afghanistan.

2014-2018 tillbringades på Artilleriregementet i Boden. Först i rollen som ställföreträdande chef för Artilleriets stridsskola och därefter som stabschef och ställföreträdande chef för Artilleriregementet.

Från 2019-2021 var han ställföreträdande planeringschef på arméstaben där han bland annat höll samman arbetet med de nya förbanden utifrån försvarsbeslut 2020.

1 mars 2022 utnämndes Lars Jonsson till överste och blev brigadchef för Norrbottensbrigaden

Källa: Försvarsmakten

Artikeltaggar

ArtilleriregementetBodenFordonInfrastrukturKristinehamnPressmeddelandeSamhälleTrafik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.