Hoppa till huvudinnehållet

Misstanke om brott efter konkurs – styrelseledamoten fattade ingenting

Publicerad:
Nu får åklagaren ta över utredningen. Foto: Anders Wiklund/TT

Aktiebolaget gick i konkurs för två år sedan. Nu överlämnar konkursförvaltaren ärendet till åklagare.

Företaget bedrev bland annat uthyrningsverksamhet av maskiner. Den senaste årsredovisningen gäller verksamhetsåret 2017. Vad som hände under 2018 är oklart då all bokföring saknas.

I januari 2019 fick bolaget en ny styrelse, bestående av en man i 60-årsåldern. Enligt förvaltarberättelsen verkar han inte ha fattat någonting av det hela. Mannen uppger att han inte hade någon som helst kännedom om vare sig bolaget eller tidigare företrädare. Hans förklaring är att någon kommit över hans personuppgifter i samband med en jobbansökan och sedan utnyttjat dem.

Konkursförvaltaren noterar dock att mannen haft styrelseuppdrag i flera andra bolag som också gick i konkurs under 2019.

Under december 2018 försvann, enligt vad konkursförvaltaren har fått fram, drygt 100 000 kronor från företagets konto. Pengar som betalats ut till en tidigare företrädare för bolaget. Förvaltaren har försökt inleda en dialog om återbetalning då pengarna bedöms vara återvinningsbara. Försöken har stannat vid just försök.

Med anledning av de omständigheter som omgärdar konkursen anser konkursförvaltaren att det har förekommit brott. Ärendet överlämnas därför till åklagare.

Artikeltaggar

ÅklagareBokföringBrottBrott, lag och rättEkonomiKonkurserKristinehamn

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.