Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Jan-Erik Häggroth

Publicerad:
Jan-Erik Häggroth i sin krafts dagar för ett antal år sedan. NKP arkiv. Foto: "Stig Olander"

Förre stadsingenjören Jan-Erik Häggroth har, som tidigare meddelats, gått ur tiden. Vi i Föreningen för Byggnadskultur saknar honom som vän och medarbetare.

När han efter många år som chef för stadsbyggnadskontoret gick i pension, började han att aktivt medverka i föreningens arbete. Med hans hjälp kunde föreningen i oktober 2000 starta en studiecirkel för att dokumentera industriområdet i kvarteren Tarpanen, Buffeln och Tapiren (nuvarande Broängen).

Man studerade kartor och intervjuade personer, som arbetat på bland annat Albin Motor, Mejeriet, Erik Anderssons Maskin, Bröderna Engbloms borstfabrik, Affärs- och Reklamtryckeriet. Det mynnade ut i att man med kommunens hjälp gjorde en sommarutställning om området. Den visades i Rådhusets utställningslokal på andra våningen under sommaren 2002 och flyttades sedan till Cementgjuteriet.

Senare fick Jan-Erik av kommunen i uppdrag att på liknande sätt beskriva Sanna industriområde, som revs för att i stället bli ett område med idrotts- och fritidsanläggningar.

I en ytterligare etapp beskrevs historien för KaMeWa, Träförädlingen och båtvarven. Även linberedningens historia beskrevs. Kristinehamn hade fram till 1940-talet ett av landets fyra linberedningsverk.

Under många år i föreningens styrelse var han huvudförfattare till våra yttranden om detaljplaneringen och har på det sättet tydligt påverkat stadens utveckling.

Styrelsen föreningen för byggnadskultur

Artikeltaggar

Albin MotorBroängenDödsfallFöreningen för byggnadskulturHistoriaIdrottKarlstads Mekaniska WerkstadKristinehamnNKPPensionStyrelser

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.