”Kristinehamn för mångfald uppmanar inte alla kvinnor att kasta sin hijab”

Insändare
PUBLICERAD:
Kristinehamn för mångfald höll en manifestation i förra veckan i solidaritet med frihetskampen i Iran.
Foto: Sabina Gómez Jansson
Replik insändare "Hoppas på slöjförbud" etc. Nej, Kristinehamn för mångfald, som är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk, uppmanar inte alla kvinnor att kasta sin hijab.

I Sverige har vi religionsfrihet och det är något som bör värnas. Så länge som det är upp till varje enskild individ att utöva sin religion på det sätt hen önskar så faller det inom ramen för religionsfriheten. Om däremot en stat eller religiös verksamhet tvingar människor att utöva en religion eller förhindrar människor att utöva sin religion så är det istället en kränkning av religionsfriheten. Utövandet av en religion får inte heller kränka barns rättigheter eller mänskliga rättigheter (vilka så klart omfattar kvinnors rättigheter).

Kampen i Iran är feministisk - den startades av kvinnor som en protest mot det patriarkala förtrycket i Iran. Sedan har, precis som skribenten sjäv skriver, även män anslutit sig till kampen för kvinnors rättigheter. Att män anslutit sig till kampen för kvinnors rättigheter förändrar inte att kampen är feministisk. Att den feministiska kampen utökats och nu inkluderar kampen för hela folkets rättigheter förändrar inte heller att kampen är feministisk.

Kvinnorna och tjejerna i Iran var de som först gick ut på gatorna, ibland med livet som insats, för att kräva att även de omfattades av de mänskliga rättigheterna - det är patriarkalt översitteri att försöka ta det ifrån dem! Som medsystrar kan vi aldrig acceptera att kvinnors kamp förminskas och osynliggörs!

Kristinehamn för mångfald

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.