Hoppa till huvudinnehållet

Vi har det väldigt, väldigt bra – det är lätt att glömma det ibland

Publicerad:
Det är lätt att glömma hur bra vi har det och hur bra vår sjukvård faktiskt är.
Det är lätt att glömma hur bra vi har det och hur bra vår sjukvård faktiskt är. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi är världsmästare på att klaga. Allt som inte är precis just som vi vill ha det är fullgott skäl för att ösa ur oss gnäll som ur ett ymnighetshorn av missnöje.

Nästan alla har något dåligt att säga om till exempel sjukvården. Man har träffat en sur sköterska eller en läkare som inte lyssnat.

En av mina bröder bor för närvarande i USA och berättar skräckhistorier om precis hur mycket det kostar med sjukvårdsförsäkring. Och då är han ändå fullt frisk. Låt mig säga så här, det är rätt många som tjänar lika mycket som sjukförsäkringen kostar. Hur sjutton ska de då ha råd med sjukvård?

Ibland glömmer vi hur fantastiskt bra vi har det.

Jag är varken kroniskt sjuk eller har varit med om några dramatiska olyckor, ändå kan jag inte annat än känna tacksamhet gentemot den svenska vården.

Det är skönt att veta att om jag blir sjuk eller råkar ut för något finns det sjukvård som tar hand om mig. Ingen kommer att kolla vilket bolag jag har min försäkring hos om jag åker till akuten, om jag har råd med röntgen eller om jag får vård som behövs.

De gånger det verkligen brunnit till har sjukvården varit helt fantastisk. När man kommit in till akuten med en unge som slagit upp ett stort jack i huvudet efter en idiotisk lek med en saccosäck som gjorde att han brakade in i ett fönsterbräde i marmor eller när samma unge lekt med en gärdsgårdsstör och fått in en lång, skitig pinne i käken som fick dras ut med tång.

Ingen har frågat om försäkringar. Ingen har pratat om kostnader eller vilket sjukförsäkringsbolag man har. De har bara varit trevliga, gett rätt vård, plåstrat om och förmanat ungen att kanske ta det lite lugnare i fortsättningen.

När man föder barn har man inte behövt fundera på om man har råd med bedövning eller om det där kejsarsnittet kommer att göra att man får sälja huset eller ansöka om personlig konkurs.

Ibland glömmer vi hur fantastiskt bra vi har det. Jag som är född med en missbildning som krävt flera operationer och rätt mycket vårdbesök kan bara säga att svensk sjukvård kan vara alldeles otroligt fantastisk ibland.

Det är bra att komma ihåg det emellanåt.

Ibland kan det vara bra att tänka på att den sura sköterskan kanske har haft en riktigt jobbig dag eller att läkaren som man tycker inte lyssnar så noga kan ha behövt ge någon ett riktigt dåligt besked.

De är inte mer än människor de heller.

Artikeltaggar

FörsäkringarKrönikorSjukvårdVård