Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnarna slöt upp för att lyssna till professor Sorgenfrei

Publicerad:
Simon Sorgenfrei talade inför Humanistiska föreningen. Arkivbild.
Simon Sorgenfrei talade inför Humanistiska föreningen. Arkivbild. Foto: Håkan Strandman

Det finns föreläsare och det finns föreläsare och så finns det de som är fenomenalt skickliga i detta ganska svåra skrå. Till den senare kategorin hör utan tvekan Simon Sorgenfrei, bördig från Kristinehamn och nyligen utnämnd till professor vid Södertörns högskola.

De kommer att vara annorlunda svenskar var temat för hans föreläsning, men också titeln på hans just utkomna bok.

För innehållet redogjorde han vid Kristinehamns humanistiska förenings senaste möte.

Trots att det faktiskt var tredje föreningsmötet i rad under tre torsdagskvällar, hade närmare 70 personer mött upp.

Simon har följt muslimer i Sverige under lång tid.

De första muslimerna i Sverige anlände under 1890-talet.

På Djurgården i Stockholm hölls 1897 en hantverks- och industriutställning, vilken kom att få stor betydelse för fortsättningen. En pälshandlare vid namn Ebrahim Umerkajeft kan sägas vara den först muslim som bosatte sig i Sverige. Det var inte bara pälsarna som var viktiga i sammanhanget; en viss Lisa hade också betydelse, vilket ledde till att Ebrahim inte bara stannade i Stockholm utan också grundade ett företag som fick namnet ”Ryska pälsvaruaffären” och låg på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

En annan muslimsk familj drog den slutsatsen att i ett kallt land som Sverige måste det finnas ett stort behov av mattor, varför de drog in i Stockholm och satte upp ”Turkiska magasinet”, lustigt nog också på Birger Jarlsgatan.

Andra följde efter och många hade rötter i republiken Tatarstan som varit muslimskt sedan 1000-talet.

Någon massinvandring var det inte direkt frågan om – vid en folkräkning 1930 ansåg sig 99,7 procent av de svarande att de tillhörde Svenska kyrkan och endast 15 personer sade sig omfatta asiatiska religioner.

Trots utvandring till Amerika har Sverige sedan 1930 varit ett invandringsland. Under ett par år under kriget kom i ett slag 200 000 muslimska flyktingar och senare kan man tala om arbetskraftsinvandring. Sverige mådde bra efter kriget och industrierna körde för fullt och sökte efter arbetskraft. Invandrarna på den tiden hade i många fall arbete dagen efter det de anlänt till Sverige.

I dag finns troligen mellan 800 000 och en miljon människor i Sverige med muslimsk bakgrund.

Simon Sorgenfreis stora insats är att han följt flera invandrare och samlat alla möjliga data från dessa människor.

Några har blivit mycket goda vänner som han haft kontakt med under lång tid.

Att publiken följde med och följde hans berättelse koncentrerat är ställt utom allt tvivel.

Björn Löss Nyström

Simons bok förklarar hur Sverige blev ett av världens mest sekulariserade länderKristinehamnaren har utsetts till professor

Artikeltaggar

DjurgårdenFlyktingarHantverkKristinehamnSamhälleSimon SorgenfreiSödertörns högskolaStockholmUtvandring

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.