Hoppa till huvudinnehållet

Femman som vann varje fredag – valde de modigaste låtarna

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

4 000 sökte och de flesta fick vända i dörren. 24 tog sig till kvalveckan och bara en handfull fick vara med ända fram till fredagsfinalen den 11 november.

Världen är full av framgångsrika femmor. Luka Nemorin kan gott bli en av dem.

En googling på ”världens bästa femma” föreslår att svaret ska vara Fetisov, Kasatonov, Krutov, Makarov och Larionov. Alltså den sovjetiska superfemma som vann praktiskt taget allt i hockeyväg under 1980-talet.

Ett annat svar skulle kunna vara Coldplay, Gyllene Tider eller Shanes. Och varför inte Måns Zelmerlöv, femma i Idol 2005?

Idol har rullat i TV4 sedan 2004 och i kändiseliten vimlar det idag av artister som startat karriären med direktsänd talangjakt.

Men listan på framgångsrika artister som inte gick hela vägen i Idol är betydligt längre än listan med vinnare. Och vi vet ju att en Idol-vinst inte är detsamma som evigt solsken. Flera av årets bästa mello-artister har till exempel en historia av att bli jurydissade av Kishti och Bagge med flera.

Redan från början kändes Luka Nemorin lite motvillig inför hela konceptet – men på ett bra sätt. Han hade ju inte sökt till Idol själv, var avslappnad när han väl kom dit, kämpade alltid envist på med sin egen stil och sin stora musikaliska integritet och gjorde det vågade valet att sjunga en egen, dittills okänd låt på sin audition.

Nu ser vi resultatet.

För Klara, Albin, Nike och Sebastian blir det huggsexa om segern och en plats i den trånga idolmallen. Turnén är redan spikad. Det blir väl hundra gallerior och decembergråa torg på 99 dagar och en skiva med låtar som någon annan skrivit.

Luka har en annan plan och en polare i Australien som streamas 21 miljoner gånger i månaden.

Det är nog inte så konstigt att jag och många med mig tycker att det senare låter betydligt fränare.

Tidigt i tävlingen, när topp fem fortfarande kändes som en önskedröm, talade Luka om vikten av att synas och bygga kontaktnät och DET har han verkligen gjort. Ibland fick han kritik för sina ”tråkiga” låtval men vann förmodligen i längden på att inte foga sig.

Temat för den första fredagsfinalen var ”det här är jag”, men det kunde gott ha varit rubriken på hela Idol för Luka. Han körde sin stil hela vägen. Respekt.

Luka bröt aldrig ut i vilda sång- och dansnummer bara för att juryn tyckte det. Han valde istället tävlingens svåraste och mest utmanande låtar, ballader med minimalt komp och ett avskalat scenspråk. Och som han gjorde det!

Om det är någon bild som jag tycker att man kan ta med sig från Luka Nemorins uttåg ur Idol 2022 så är det den när Luka just har blivit utröstad och ser alldeles okej ut med det. Det fanns ju gott om autografjägare, nyfunna musikervänner och branschfolk som stod i kö för att klappa rygg och skaka hand.

Det var härligt att se. Luka såg nöjd ut.

Kanske för att han redan kan se en listetta i Australien framför sig. Vad vet jag?

Artikeltaggar

ArtisterAustralienIdolKrönikorLuka NemorinSång