Hoppa till huvudinnehållet

Lars Nilsson (S): ”Tror inte att kommunen kommer minska med så många invånare”

Publicerad:
Nya kommunalråden i Kristinehamn; Lars Nilsson (S), Karin Ardefelt (S), Anders Ölmhult (C), Tommie Bodin (MP) och Anne-Marie Wallouch (V). Saknas gör Johannes Fransson (S). Foto: Maria Andersson

25 miljoner kronor, så mycket kommer nästa års största investeringar att kosta. Det är den nya gymnastikhallen som ska byggas och hamnen som behöver om fattande renovering. I området Höja kommer närmare 12 miljoner kronor att investeras.

På kommande sammanträde med kommunfullmäktige i slutet på november ska politikerna ta ställning till en reviderad budget för nästa år, samt investeringsplanen för åren 2024 och 2025. Där finns ett antal större investeringar inplanerade. 20 miljoner kronor har politikerna budgeterat för eftersatt underhåll på kommunala fastigheter.

Under måndagens kommunstyrelsesammanträde togs budgeten upp i korthet och nya styret, lett av Socialdemokraternas Lars Nilsson, gjorde en smärre justering i det underlag som presenterades.

– Vi gör en förändring på intäktssidan och tror inte att kommunen kommer minska med så många invånare som det står i underlaget.

Eric Hesselius (L), Marie Oudin (M), Eva Julin Dombrowe (L), Ellen Skaare Håkansson (KD) och Per Nilsson (M) representerade den borgerliga oppositionen på måndagens sammanträde med kommunstyrelsen.
Eric Hesselius (L), Marie Oudin (M), Eva Julin Dombrowe (L), Ellen Skaare Håkansson (KD) och Per Nilsson (M) representerade den borgerliga oppositionen på måndagens sammanträde med kommunstyrelsen. Foto: Maria Andersson

Oppositionsrådet Marie Oudin (M), förklarade att samverkansgruppen, bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna inte skulle delta i dagens beslut. Deras budgetförslag kommer presenteras på kommunfullmäktige. Detsamma gäller Sverigedemokraterna, som inte heller deltog i måndagens beslut.

Det betyder att budgetdebatten helt uteblev och kommer ske den 24 november istället.

– Vi kan inte ta beslut på sittande möte, förklarade Paul Brännlund, SD.

Sverigedemokraterna Jörgen Wessman och Paul Brännlund är ersättare och ordinarie ledamot i kommunstyrelsen i Kristinehamn.
Sverigedemokraterna Jörgen Wessman och Paul Brännlund är ersättare och ordinarie ledamot i kommunstyrelsen i Kristinehamn.

Beslutet att sätta av 30 miljoner kronor till kommande pensioner, så kallad partiell inlösen, hade oppositionen däremot inga invändningar mot.

Ingen opponerade sig heller mot de nya taxor som föreslås för nästa år. Sista ordet i båda de ärendena har kommunfullmäktige.

Vad gäller kommunens anslag till friskvården i Värmland ifrågasatte Paul Brännlund vad kommunen får för pengarna.

Artikeltaggar

Anders ÖlmhultAnne-Marie WallouchBeslutBudgetarEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaKristinehamnLars NilssonLiberalernaMarie OudinModeraternaPaul BrännlundSocialdemokraternaSverigedemokraternaTommie BodinVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.