Hoppa till huvudinnehållet

Därför visar Barsebäck att kärnkraften visst är lönsam

Publicerad:
2006 stängdes Barsebäcks sista kärnkraftsreaktor. Nu vill företaget Uniper bygga ny kärnkraft i just Barsebäck.
2006 stängdes Barsebäcks sista kärnkraftsreaktor. Nu vill företaget Uniper bygga ny kärnkraft i just Barsebäck. Foto: Erland Vinberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Företaget Uniper vill bygga ny kärnkraft i Barsebäck. Detta meddelar nu dotterbolaget Barsebäck krafts vd Åsa Carlson (SVT, 30/10). Därmed har vänsterns hävdande av kärnkraftens brist på marknadsmässighet motbevisats ännu en gång.

Carlson pekar på Tidöavtalet som den signal som gör att energibolag nu vågar fundera på att bygga ny kärnkraft. Man vill bygga en så kallad Clean energy park, där kärn-, vind- och solkraft samt vätgasproduktion kopplas samman och vari kärnkraften utgör grunden av planerbar energi.

För att denna investering ska vara lönsam krävs det emellertid större politisk enighet. Risken är annars att en investering blir värdelös vid ett rödgrönt maktskifte. Detta är något som oroar flera aktörer. Anna Borg, Vattenfalls vd, önskade också en bred politisk överenskommelse när hon i oktober meddelade att Vattenfall vill bygga ny kärnkraft. Näringslivsprofilen Jacob Wallenberg efterfrågade också just detta i fjol.

Bördan hamnar därmed på Socialdemokraterna. Detta var antagligen en fråga som de hade hoppats att slippa. Att de tvingades vända om Nato var smärtsamt nog. Men när det nu är svart på vitt att kärnkraften visst kan vara lönsam har deras största invändning ogiltigförklarats. Då borde det vara läge att omvärdera sin politik, även om det innebär ännu en tvärvändning. Dessutom lär det gynna även dem på sikt att de var en del av lösningen på Sydsveriges elbrist.

Danmark utgör ett annat potentiellt hinder för en nybyggnation på Barsebäck. Landet har länge haft starka kärnkraftskritiska strömningar, och deras protester var åtminstone en av faktorerna till Barsebäcks avvecklingar på 90- och 00-talet. Barsebäck ligger trots allt bara två mil från Köpenhamn. Regeringen bör här föra en nära dialog med Danmark men i slutändan är Sydsveriges behov av el det som bör väga tyngst.

Närings- och energiminister Ebba Busch (KD) medverkade i söndags i SVT:s Agenda (30/10). Hon fick där möjlighet att kommentera på Unipers besked och om hon ser någon chans till ett energipolitiskt samarbete med de rödgröna. Hon förklarade där att regeringen kommer att stödja Uniper genom en rad reformer, bland annat genom de kreditgarantier och snabbspår för kärnkraftstillstånd som utlovats genom Tidöavtalet, och hon tror även att det finns möjlighet att få till stånd en samsyn med Magdalena Andersson. S har trots allt signalerat att de är redo att komma överens om energipolitiken, inte minst under valrörelsen.

Regeringen och näringslivet tycks vara överens om att det våras för kärnkraft. Även om detta inte löser energibristen imorgon är det enda sättet att på sikt säkra Sveriges energioberoende, vilket är särskilt viktigt i kölvattnet av Rysslands aggressioner. Att regeringen inspirerar bolagen till att vilja göra dessa investeringar är således mycket bra, och nu bör de arbeta för att så snabbt som möjligt också få dem på plats. Sen återstår att få Magdalena Andersson till förhandlingsbordet.

Artikeltaggar

Anna BorgBarsebäckDanmarkInvesteringarKristdemokraternaKärnkraftKöpenhamnMagdalena AnderssonMiljöNatoPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSVTVattenfallÅsa Carlson