Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnare till Blå hallen – får mästarbrev: ”Flådigt”

Publicerad:
Reporter Joakim Magnusson
Joakim Magnusson
joakim.magnusson@nkp.se
Sara Genelöv var för några år sedan den första auktoriserade hudterapeuten från Kristinehamn som fick motta ett gesällbrev. Nu blir hon först igen, men med ett mästarbrev den här gången.
Sara Genelöv var för några år sedan den första auktoriserade hudterapeuten från Kristinehamn som fick motta ett gesällbrev. Nu blir hon först igen, men med ett mästarbrev den här gången. Foto: Privat

Den 2 november åker kristinehamnaren Sara Genelöv till Blå hallen i Stockholm för att motta sitt mästarbrev.

– Efter 16 år i yrket känns det viktigt för mig, säger hon.

Sara Genelöv har arbetat som auktoriserad hudterapeut i 16 år. Sedan 2011 finns hon på Sveamagasinet i centrala Kristinehamn.

– Man kan säga att jag är som en personlig tränare för huden. Jag gör många olika behandlingar. Det kan vara ansikte, händer, fötter och makeup. För många kunder handlar det om att få en behaglig stund, säger hon.

Titeln hudterapeut är ingen skyddad titel. Det innebär att vem som helst som har gått en helgkurs kan få ett diplom och kalla sig hudterapeut precis som Sara och hennes kollegor. Med den skillnaden att Sara har jobbat i 16 år inklusive gesällbrevet och de 10 000 jobbtimmar som krävs för att hon ska vara kvalificerad för ett mästarbrev.

– Mästarbrevet är ett bevis på erfarenhet, yrkeskunnande och yrkesskicklighet och jag tycker att alla som har möjlighet ska titta efter förbundets logga när de går till en hudterapeut, säger Sara.

För fem år sedan fick Sara sitt gesällbev och var då först i Kristinehamn med det, men den gången valde hon att inte åka upp till Stockholm för att ta emot det. Nu känns det annorlunda.

– Den gången var det bara en validering, så det kändes inte så flådigt. Nu är det 180 personer från 37 olika hantverksyrken som ska få gesäll- och mästarbrev. Det ska bli väldigt roligt. Jag har verkligen jobbat för det här, säger hon.

Sist men inte minst: hur känns det?

– Jättebra såklart men pirrigt att få gå i trappan i Blå hallen, det måste jag säga.

Artikeltaggar

BarnButikerHandelKristinehamnNäringslivStockholmTävlingarUtbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.