Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Så gör du en läskig halloween-pumpa

Publicerad:
Det är endast fantasin som sätter gränser för hur en pumpa-lykta till halloween kan se ut.
Det är endast fantasin som sätter gränser för hur en pumpa-lykta till halloween kan se ut. Foto: Claudio Bresciani/TT

Trenden att fira halloween med pumpalyktor, halloween-fester och bus eller godis växer sig allt starkare i Sverige. I Nordamerika har traditionen funnits länge och där är det alltid den 31 oktober som firas. Här är det nu på lördag den 29 oktober som många kommer uppmärksamma dagen. På Mastmagasinet erbjuds exempelvis en läskig vandring.

Vill du pryda trappen eller kanske balkongen med en läskig pumpalykta så följ vår steg för steg-guide.

Börja med att skära av toppen på pumpan så att du får ett lock och kan börja gröpa ur innanmätet.

Använd en sked och gröp ur innehållet så sidorna blir så släta som möjligt inuti. Kärnorna kan du sedan med fördel rosta i ugnen och äta som snacks. Övriga innanmätet blir till en god pumpasoppa eller pumpapaj om du så vill.

Nu är det dags att ta sig an pumpans ansikte. Måla fritt efter eget tycke och smak eller leta upp en design på nätet som du kan kopiera för ett läskigt eller roligt utseende.

När det är dags att börja skära ut ansiktet är det bra att ha en lite mindre kniv för att komma åt ordentligt. Ibland är det sedan svårt att trycka ut ögonen och munnen och då kan det hjälpa att skära lite mindre delar som det går lättare att lirka ut. Var försiktig så du inte skär dig!

Sist men inte minst placeras ett värmeljus, eller kanske ett batteridrivet ljus, i lyktan och så är det på med locket.

Recept

Klassisk pumpasoppa för 4 personer

Ingredienser:

1 gul lök

500g skalad, urkärnad pumpa (butternut eller halloweenpumpa)

1 tärning grönsaksbuljong

6 dl vatten

3 dl grädde

salt, peppar

Topping:

1 dl gräddfil

1 knippe hackad gräslök

Gör så här:

Hacka löken och skär pumpan i bitar. Fräs dem sedan på medelvärme i en kastrull med matfett. Rör om emellanåt och låt det fräsa tills den börjar falla isär och mjukna – cirka 10 minuter.

Smula i buljongtärningen och slå på vattnet som sedan får puttra under lock i cirka 5 minuter. Ta av soppan från spisen och mixa med en mixerstav. Rör i grädden och låt det puttra i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strössla över gräddfil och hackad gräslök vid servering.

Artikeltaggar

FamiljFritid och livsstilHalloweenMastmagasinetNordamerika

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.