Hoppa till huvudinnehållet

Från trubadur på Mastis till Idol – Sandra och Magnus minns en orädd Luka

Publicerad:
Luka Nemorin startade karriären som trubadur på Mastis hemma i Kristinehamn. Nu är han topp sju i Sveriges största underhållningsprogram Idol.
Luka Nemorin startade karriären som trubadur på Mastis hemma i Kristinehamn. Nu är han topp sju i Sveriges största underhållningsprogram Idol. Foto: Joakim Magnusson

Idag är han Idol-Luka med hela svenska folket och ska få sjunga duett med den australiensiske superstjärnan Dean Lewis i direktsänd tv på fredag.

Men det fanns en annan tid också. En tid då en tonårig Luka Nemorin dök upp som trubadur på Mastis i Kristinehamn och fick en bit mat som gage.

– Man hörde ju direkt att han var duktig och förstod att det skulle bli något av honom, säger Sandra Warnqvist som drev Mastis tillsammans med sin man Magnus.

Året var 2013 när Magnus och Sandra tog över Mastmagasinet, eller Mastis kort och gott, en av Kristinehamns mest populära och bäst inarbetade restauranger med profilläget intill Varnan.

Målet var tidigt att kunna erbjuda en stark lokal musikscen och både Sandra och Magnus hade en förhoppning om att de yngre skulle ta chansen – med Saltmästaren-eran i färskt minne. Bara för att upptäcka att replokalskulturen inte riktigt var vad den hade varit.

– Vi letade med ljus och lykta och samarbetade även med fritidsgårdarna utan att det gav så mycket.

När Luka Nemorin väl dök upp kändes det på något sätt så självklart. Magnus kände Lukas pappa Thomas sen gymnasietiden och en av paret Warnqvists döttrar gick på Södermalmsskolan precis som Luka.

– Jag hörde talas om att han sprang runt med sin gitarr i korridorerna. Ibland gick han in i klassrummen och rev av en låt, säger Magnus med ett skratt.

Tonåringen Luka hade musikdrömmar och modet att ställa sig solo inför sin egen hemmapublik, om så bara för en liten bit mat i gage.

Luka under en av årets fredagsfinaler i Idol.
Luka under en av årets fredagsfinaler i Idol. Foto: Nathalie Ulinder Cuti

– Jag minns inte riktigt hur det gick till, om det var vi eller han som frågade först. Men han brukade vara med och värma upp publiken som förband när vi hade lite lokala artister som Ida Staake eller Knekta kungar och så. Första gången körde han två-tre låtar, covers, han hade ju inget eget material då. Jag minns att han stod på uteserveringen och lirade.

Fick han göra nån audition eller så första gången, eller hur gick det till?

– Nej nej, det var bara ”upp på scenen med dig grabben, gör ditt bästa”. Många gånger slog han ju huvudakten på fingrarna faktiskt. Alla var chockade över hur bra den här killen var. Så talangfull, säger Magnus Warnqvist om Luka.

Han minns särskilt ett tillfälle då Luka valde att tolka Ed Sheerans The A team.

– Det var ju inte de enklaste låtarna han tog sig an heller, om man säger så. Där stod han som ung kille och brottades med betydligt äldre artister.

Sandra och Magnus Warnqvist då det begav sig, sommaren 2018.
Sandra och Magnus Warnqvist då det begav sig, sommaren 2018. Foto: Ingrid Ramberg

Redan då imponerades de mycket av drivet och framåtandan.

– Han var orädd och framåt och duktig på att prata med folk i branschen. När vi hade lite större artister på Mastis så var han alltid där och pratade. Ja, han var orädd helt enkelt. Sig själv. Den approachen har han haft hela tiden. Väldigt ödmjuk, säger Magnus.

Under en period fick inte publiken se lika mycket av Luka på Mastis. Det var när han drog iväg till Lindesberg för att gå handbollsgymnasiet.

– Men vi låg på, ”ska du inte komma tillbaka och lira snart?”. Och sen kom han tillbaka och hade fått feeling. Sen bestämde han sig för att satsa på musiken och börja skriva egna låtar och det har han ju gjort fantastiskt bra, säger Magnus och Sandra.

2018 valde Magnus och Sandra att sälja Mastis och gå vidare i livet och karriären, men det betyder inte att de har tappat kontakten med Luka. Tvärtom.

– Han har hört av sig då och då när han har skrivit lite nya låtar och så, ”vad tycker ni om det här?”

Mastmagasinet i Kristinehamn.
Mastmagasinet i Kristinehamn. Foto: Magnus Carlsson

De har också tät kontakt nu mitt i Idol-äventyret.

– Förra veckan skrev jag till Luka att jag tyckte att det var hög tid för keps, t-shirt och jeans igen. Han har bevisat att han kan foga sig och göra show. Nu kan han väl få göra det han är mest bekväm med? säger Sandra.

Det är ändå en rätt så häftig resa det här, från trubadur på Mastis till Idol?

– Ja herregud, så känner vi också när vi sitter hemma och tittar.

Magnus fyller i:

– Ja, det är fantastiskt det han gjort, och speciellt eftersom han har gått old school-vägen. Det han kan har han lät sig hemma på kammaren. Han har inte gått några performance-utbildningar eller andra musikutbildningar. Han lät bra redan när han var yngre men har utvecklats något enormt.

Och nu ska han sjunga duett med Dean Lewis.

– Ja, det är ju helt galet faktiskt. Att det blev så.

Luka Nemorin, 20: ”Börja från botten för att nå toppen”21-årige kristinehamnaren charmade Idol-juryn: ”Helt fantastiskt”Musik blev Idol-Lukas räddning när han inte orkade med skolan: ”Sov på dagarna”Luka Nemorin till fredagens kvalfinal i Idol: ”Galet bra”Pappans speciella band till Idol-Luka: ”Någonting vi har gemensamt”Idol-Luka hyllas av idolen: ”Blev helt chockad när jag såg det”Eleverna sjunger Idol-Lukas låtar – får hälsning från honom varje vecka

Artikeltaggar

ArtisterIdolKristinehamnLuka NemorinMastmagasinetNöje/KulturRestaurangerSödermalmsskolanUteserveringarVarnan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.