Hoppa till huvudinnehållet

Jobbar natt för att få lägre elkostnader: ”Vi har en mycket lojal personal”

Publicerad:
Reporter Magnus Carlsson
Magnus Carlsson
magnus.carlsson@nkp.se
Håkan Dedorsson med en hylsa till SKF på väg ut ur ugnen bakom sig.
Håkan Dedorsson med en hylsa till SKF på väg ut ur ugnen bakom sig. Foto: Magnus Carlsson

Elpriserna slår hårt mot industrin. För att sänka kostnaderna har Björneborg Steel delvis ställt om produktionen till tider då eltariffen är lägre.

– Nu kör vi på söndagar och nätter i stället, säger vd Håkan Dedorsson.

Sedan en dryg månad tillbaka körs stålverket på söndagar och nätter just för att eltariffen är lägre då. Smedjan kör ett eftermiddagsskift på söndag och sedan vanligt tvåskift resten av veckan.

– Omställningen hjälper till viss del, men vi måste ändå ta ut kostnadsökningar av våra kunder, säger Håkan Dedorsson.

Eftersom Björneborg Steel i huvudsak har Europeiska kunder möts man av förståelse, alla sitter ju i samma båt.

Finns det en risk att ni tappar kunder?

– Visst finns det en risk att kunderna väljer billigare lösningar. Men köper du från exempelvis Asien medför det istället kvalitets- och logistikutmaningar. Det talar till vår fördel, svarar Håkan Dedorsson.

Han säger att det vi upplever nu är en energikris som är vidare än bara skenande elpriser:

– Vi har en rejäl energiutmaning eftersom vi även har bränslekostnader som är mycket höga.

Totalt förbrukar Björneborg Steel 60 gigawattimmar på ett år, det vill säga 60 miljoner kilowattimmar, fördelat på 37 gigawattimmar el och gas omräknad till 23 gigawattimmar.

– Då sticker det iväg snabbt om priset stiger en krona, säger Håkan Dedorsson.

Lojal personal

Han berättar att man från företagets sida gör allt man kan för att motverka kostnadsökningarna. Att välja dyrare arbetstid för att hålla nere elkostnaderna är ett steg.

– Och det klarar vi tack vare en mycket lojal personal. Det var inga problem alls när vi tog upp det med facket, det finns en stor förståelse för det läge vi befinner oss i.

Det talas om att statsmakterna ska gå in med stödåtgärder. Håkan Dedorsson menar att det är viktigt att det sker med ett visst mått av samordning inom Europa:

– Annars är risken att våra konkurrenter får bättre villkor än oss. Vi räds ingen konkurrens så länge den är på lika villkor.

Först i världen

Björneborg Steel har dock en konkurrensfördel i sitt miljöarbete. Där har man kommit längre än många andra. Planen är att företaget ska vara helt fossilfritt 2026. Redan nu är all el som används fossilfri.

– Nästa steg är att helt gå över till biodiesel för våra fordon, men också att ersätta gasol med biogas. Där har vi kört lyckade tester med LBG som ersätter naturgas, nu återstår tester med biogasen DME som är metanolbaserad. Vi är faktiskt först i världen att ta in DME istället för gasol, säger Håkan Dedorsson.

Vilken respons får ert miljöarbete hos kunderna?

– Det upplevs som övervägande positivt.

Visserligen blir det lite dyrare, men eftersom priserna på utsläppsrätter kommer att öka tror Håkan Dedorsson att skillnaden kommer att vara hårfin om bara något år.

– Och att bara betala mer gör ju ingen skillnad för miljön.

Björneborg Steel har i dagsläget ungefär 160 anställda. Som så många andra upplever man svårigheter att hitta personal med rätt kompetens.

– Våra produkter är ju lite special så det finns ingen direkt utbildning till det. Vi har tagit fram ett internt utbildningsprogram för att lära upp på plats.

Förändrar i små steg

Verksamheten har bytt ägare och namn flera gånger, men tidigare i höst firade järnverket ett försenat 365-årsjubileum och det finns en framtidstro. Håkan Dedorsson talar om ett förändringsmomentum i företaget:

– Det har inte hänt så mycket på tio år, men nu tar vi många små steg framåt. Exempelvis kör vi en digitaliseringspilot på Höje-enheten, så nu finns informationen i läsplattor istället för i pärmar som står på en hylla. Bara för att nämna något.

Ekonomiskt ser det också positivt ut. Företaget visar ett litet plus och omsättningen ökar i år från 380 till 460 miljoner kronor.

– Första halvåret gick riktigt bra, sedan kom en inbromsning, men nu gasar vi igen.

"Det är en ynnest att få arbeta i ett företag där man är så nära ägaren”, säger Håkan Dedorsson.
"Det är en ynnest att få arbeta i ett företag där man är så nära ägaren”, säger Håkan Dedorsson. Foto: Magnus Carlsson

Björneborg Steel startade 2019 när en grupp lokala ägare tog över verksamheten. Håkan Dedorsson började vid bruket ett par år tidigare inom marknadssidan, men tog förra året över som vd. Han har en bakgrund inom Outokumpu och föredrar den mindre organisationen med en helt annan närhet till styrelse och ägare.

– Det är en ynnest att få arbeta i ett företag där man är så nära ägaren, säger han.

Artikeltaggar

BiogasBjörneborgBjörneborg SteelEuropaNäringslivOmsättningUtbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.