Det började med att de tvättade kundkorgar åt Ica Nära på Djurgården. Idag samarbetar de med flera rikstäckande kedjor och börjar titta på utlandet.
Möt Steamwash – ett av landets gasellföretag.
Grundarna Peter Larsson och Robert Wakander tar emot vid Steamwashs lager på Televägen. Hit flyttade de för ett halvår sedan och hyr in sig i delar av den gamla Telifabriken.
– Egentligen vill vi ha något vi äger själva, säger Peter.
– Endera att vi köper något befintligt eller så får vi bygga nytt, fyller Robert i.
Anledningen till att vi ses är att Steamwash är nominerat till Gasellturnéns nedslag i Karlstad i början av november. Det är Dagens Industri som arrangerar Gasellturnén. För att bli betraktat som ett gasellföretag ska vissa kriterier uppfyllas, se faktaruta längre ner. Inte ens en procent av landets företag klarar kraven, men det gör Steamwash.
– Det är ett gott betyg att vi klarar kraven och det är klart att det är en fördel att kunna kalla sig gasell, konstaterar Robert.
Första gången vi sågs var i december 2014 när ni stod utanför Ica Nära på Djurgården och tvättade kundkorgar.
– Ja, det har hänt en del sedan dess, säger Robert med ett leende.
Visserligen tvättar Steamwash kundkorgar med ånga fortfarande, men det är allt mer sällan som det är Peter och Robert som gör det. I dag har företaget tio anställda som gör att de kan ägna mer tid åt att utveckla verksamheten.
– Det blir lätt så att man bara jobbar med det dagliga och glömmer att utvecklas, men nu har vi kommit fram till att jag och Peter inte ska tvätta utan främst jobba med utvecklingen, säger Robert.
Hur har ni tagit er dit ni är idag?
– Det började med att en kund frågade om vi kunde bygga en kundvagnsgarage åt dem, börjar Peter.
Sedan ledde det ena till det andra. Det blev fler garage och när de sedan började titta på själva kundvagnarna såg Peter och Robert en klar utvecklingspotential.
– Så jag föreslog för Robert att vi skulle åka till Kina och träffa tillverkarna. Men då hade han redan bokat biljetterna, säger Peter.
I dag har de ett 50-tal olika kundvagnar och kundkorgar i sitt eget sortiment som de marknadsför gentemot kund. En titt på handtagen avslöjar att det är flera stora kedjor som handlar av Steamwash.
– Drömkunden är ju den som köper vagnar i kombination med ett serviceavtal, säger Peter.
Serviceavtalet kan omfatta både ångtvätt och service av vagnarna, men även fasadtvätt av hela butiken. Flexibilitet är ett nyckelord.
– Vi är trots allt ganska små på marknaden och då behöver man vara flexibel, säger Peter.
Kundvagnarna de marknadsför går under varumärket Swecart. Robert berättar att de har mer robusta hjul som går stadigare. Vem har väl inte svurit över en kundvagn vars hjul fladdrar som ett asplöv i vinden?
Men det finns också ännu häftigare hjul. I verkstaden står Josefin Ågren och monterar magnethjul på kundvagnarna. De två magnethjulen ersätter standardhjulen i motsatta hörn på vagnen.
– Om kundvagnen kommer utanför magnetfältet låser hjulen och vagnen kan inte flyttas, säger Peter.
– Det är ungefär samma princip som för en robotgräsklippare, förklarar Robert.
En kund i Stockholmsområdet har beställt 20 vagnar. Butiken har stora problem med att kundvagnar försvinner och vill testa om magnethjul kan vara lösningen.
– Även om hjulen är dyra kan de betala sig i längden, säger Josefin.
Steamwash har även en eftermarknad för kundvagnar. Peter berättar att kunderna gärna vill bli av med sina gamla när de köper nya:
– Då tar vi hit dem, rustar upp dem och kan sälja vidare till en annan kund.
För det är inte bara livsmedelsbutiker som behöver kundvagnar. En vagn som inte duger där kanske platsar i en annan butik. Det finns även andra som köper vagnar för diverse användningsområden.
– Det finns till och med skolor som har köpt begagnade kundvagnar av oss, säger Peter.
Steamwash har sedan några år ett lager utanför Halmstad, men är på väg att flytta huvuddelen av verksamheten till Kristinehamn. Något som är positivt på sitt sätt, men också döljer en del tragik:
– Vår driftschef därnere gick tragiskt bort förra hösten. Han levde verkligen för sitt jobb och hade anställt både frun och sonen. Men vi var också som en familj för honom. Det var jobbigt att mista honom.
Vad står näst på tur i er utveckling?
– Vi har fått en inbjudan till en nordisk upphandling, svarar Peter.
Därför har Robert ägnat en del av sin tid åt att översätta hemsidan till övriga nordiska språk. Primärt är det Norge de tittar på, men hela Norden är intressant på sikt.
– Så nu räknar vi med att under det närmaste åren kunna bygga upp en nordisk kundbas, säger Robert.
Ett gasellföretag har:
• En nettoomsättning som överstiger tio miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen.
• Minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen.
• Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyraåriga undersökningsperioden.
• Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
• Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.
• I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
• Sunda finanser.
Källa: Dagens Industri