Hoppa till huvudinnehållet

Lennart mötte varg i orienteringsspåret

Publicerad:
Lennart Mikaelsson mötte en varg när han var ute i skogen och orienterade. Denna varg hör dock hemma på Skansen.
Lennart Mikaelsson mötte en varg när han var ute i skogen och orienterade. Denna varg hör dock hemma på Skansen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

När Lennart Mikaelsson var ute i skogen och orienterade såg han ett djur som han aldrig tidigare sett i hela sitt liv. I alla fall inte i vilt tillstånd.

– Det var en once in a lifetime, säger han.

Det var under torsdagens veteranorientering i Kristinehamns skogar som Lennart Mikaelsson var ute i skogen, söder om Kristinehamns skyttecentrum.

Plötsligt korsades hans väg av en varg.

– Den sprang förbi kanske tio meter framför mig, säger Lennart Mikaelsson.

– Den sprang i en väldig fart, jag vet inte om jag eller någon annan orienterare hade skrämt den på flykt men jag såg ingen annan.

Han såg heller inget mer spår av vargen, eller någon annan varg. Men han är övertygad om att det inte var en hund som korsade hans väg.

– Det skulle ju varit en väldigt stor schäfer eller något sådant i så fall men den hade ett sådant flyktbeteende. Hundar brukar ju vara mer nyfikna, säger han.

Lennart Mikaelsson deltog i veteranorienteringen under torsdagen.
Lennart Mikaelsson deltog i veteranorienteringen under torsdagen. Foto: Oscar Gustavsson

Just där vargen korsade hans väg var det långt till något större väg och endast stigar och mindre grusvägar fanns i närheten.

Vad hände du när du såg den? Blev du rädd eller hann du inte reagera?

– Jag tänkte bara att där sprang den förbi ja, sedan fortsatte jag fokusera på orienteringen, säger Lennart Mikaelsson och berättar att det var först när han kom hem som han faktiskt landade i vad det var han hade sett.

Har du sett en varg någonsin tidigare?

– Nej, eller inte i vilt tillstånd i alla fall. Det var en once in a lifetime.

Artikeltaggar

Djur och naturKristinehamnLennart MikaelssonOrienteringSkogVargarVilt

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.