Hoppa till huvudinnehållet

Hon hjälper Idol-Luka att växa - och visa känslor: ”Han är taggad”

Publicerad:
Susanne Bertlin (till vänster) håller koll på varje ton. Förberedelserna inför den fjärde fredagsfinalen pågår för fullt.
Susanne Bertlin (till vänster) håller koll på varje ton. Förberedelserna inför den fjärde fredagsfinalen pågår för fullt. Foto: Tanya Edlund

Hon har jobbat med artister som Tusse, Cornelia Jakobs och Miss Li. Nu jobbar röstcoachen Susanne Bertlin med Luka Nemorin från Kristinehamn.

– Han har valt en svår låt, men det kommer att bli jättehäftigt på fredag, säger hon.

Susanne Bertlin är röstcoachen som har jobbat med idel kända namn från Sveriges yppersta artistelit. Det här är hennes åttonde år med Idol.

– Det har varit väldigt många idoler genom åren, men jag kommer ihåg de flesta och många håller jag kontakten med. Jag blir alltid väldigt engagerad, säger hon med ett skratt.

Idol-resan är en svindlande resa för många och ett viktigt avstamp för alla.

– Det är inte alla som blir artister bara för att de har varit med i Idol, och det tar alltid olika lång tid att hitta sin grej. Men det viktigaste är att man lär sig fånga en publik genom en svart lins och att man får lära känna människor som jobbar med tv och är i branschen. På så sätt får man ett försprång, säger Susanne Bertlin.

Hon har jobbat med Luka Nemorin sedan kvalveckan i Kungsträdgården och hörde även hans slutaudition.

Hur skulle du vilja beskriva Luka som artist?

– Han har en väldigt stabil röst och en kraftfull, egen ton. Han är väldigt fokuserad på vad han ska göra och han gör sin grej. Han hanterar sin röst väldigt bra och väljer låtar som han känner att han klarar av. Han känner sig själv väldigt bra och det är en väldigt bra egenskap att ha som artist. Han har integritet och velar inte.

Susanne Bertlin säger att tiden mellan fredagsfinalerna är för knapp för att verkligen hinna ändra någonting. Det handlar snarare om att plocka fram det som artisten redan gör bra, stötta, peppa och peka ut en riktning.

– Att de (deltagarna) har kommit så här långt i Idol innebär att vi redan gillar det de gör. Vi hjälper dem att stå på egna ben och lyckas. Att de växer i det sceniska.

Röstcoachning pågår.
Röstcoachning pågår. Foto: Tanya Edlund

Det har talats en hel del om känslor, och att juryn vill se mer av den varan. Håller du med?

– Det handlar mycket om nervositet. Blir man nervös så är det svårare att hitta känslan, och Luka är mest bekväm med att stå stilla med en gitarr. För många av idolerna är det här, att stå på scenen inför en miljonpublik, ju något helt nytt.

Hon fortsätter:

– Här handlar det ju inte så mycket om publiken i studion utan om miljonpubliken därhemma, som man inte ser. Att man ska fånga kameran och känna att publiken verkligen är där. Det är man olika bra på. När det gäller Luka så tror jag att han skulle älska att se alla de här personerna på riktigt. Att få komma ut och livegigga.

Susanne Bertlin är imponerad av alla årets idoler, att de ”kastar sig ut”. Och i veckans fredagsfinal kommer Luka Nemorin att göra något riktigt modigt säger hon.

– Han kommer att sjunga Ed Sheerans I see fire, och i början är det bara han, utan någon musik. Då ska hans röst bära hela vägen ända tills orkestern smyger igång lite försiktigt. Han har valt en svår låt, men det kommer att bli jättehäftigt. Han är riktigt taggad.

Den här veckan är det filmtema i Idol och artisterna kommer att backas upp av Stockholm Concert Orchestra.

Generellt råd till idolerna?

– Ta i! Våga! Det gäller att inte drunkna i musiken.

Luka Nemorin var en av 4 000 som sökte till Idol 2022. Nu är han topp åtta!
Luka Nemorin var en av 4 000 som sökte till Idol 2022. Nu är han topp åtta! Foto: Nathalie Ullinder Cuti

Vilken är den största fördomen om Idol-artisterna tror du? Det ser ju så lätt ut ibland.

– Det här är som att slå en straff i fotboll eller springa ett 60-meterslopp. Du laddar och laddar och sen ska du ut och så är det över på två minuter. Ibland får man ett sent startnummer och ibland ska man ut först. Att hantera det mentala, nervositeten, är jättesvårt. Det gäller att hålla energin hela kvällen.

Susanne Bertlin jobbar också mycket på att avdramatisera det hela. ”Fokusera inte på tävlingen, den kan du ändå inte styra över” säger hon.

– Jag brukar prata mycket om att de ska bli bästa vänner och kollegor istället. Att de ska stötta och hjälpa varandra. Med tiden blir de som en skolklass eller ett fotbollslag. De gör allt tillsammans.

Vad tror du om Lukas chanser att lyckas som artist på sikt?

– Han är bra på att inte ta vatten över huvudet. Han äger sin grej hela tiden. Det svåra med Idol är att man blir känd över en natt för någon annans musik. Man har inget eget material. Men Luka skriver ju egen musik. Här har han världens chans. Det gäller bara att hitta en bra producent. Och det ska nog allra helst vara gitarrbaserad musik, säger Susanne Bertlin.

Artikeltaggar

ArtisterIdolKändisarKristinehamnKungsträdgårdenLuka NemorinNöje/KulturStockholmTävlingar

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.