Hoppa till huvudinnehållet

Höga elpriser ger högt tryck på kaminer: ”Före jul kan jag inte få in någon mer”

Publicerad:
Reporter Sandra Österman
Sandra Österman
sandra.osterman@nkp.se
Magnus Melin har arbetat som murare i över 35 år. Sedan han startade eget företag för tolv år sedan har han inte sett ett sådant högt tryck på hans varor. De höga elpriserna kan vara en förklaring på den ökade efterfrågan.
Magnus Melin har arbetat som murare i över 35 år. Sedan han startade eget företag för tolv år sedan har han inte sett ett sådant högt tryck på hans varor. De höga elpriserna kan vara en förklaring på den ökade efterfrågan. Foto: Sandra Österman

Höga elpriser har drivit upp efterfrågan på bland annat eldstäder och braskaminer. På Kristinehamns Murningstjänst är det fullbokat fram till jul.

– Det är det mesta under mina år, säger muraren Magnus Melin.

Han har arbetat som murare i över 35 år. För tolv år sedan startade han eget och driver sedan dess Kristinehamns Murningstjänst.

Och sedan dess har trycket aldrig varit så stort som nu.

– Det är det mesta under mina år sedan jag började med braskaminer i alla fall, säger Magnus Melin och uppskattar att efterfrågan är ungefär dubbelt mot samma tid föregående år.

Vad är det folk efterfrågar nu i och med de höga elpriserna?

– Eldstäder i olika former, braskaminer, vedspisar, kakelugnar. Men även att murstockar ska åtgärdas efter att sotaren varit och inspekterat, det är det också väldigt mycket av, säger Magnus Melin.

I och med det ökade trycket har även väntetiderna blivit längre. Bland annat på grund av att varorna inte är något som finns på lagret i Kristinehamn.

– Vi har ju inte braskaminer på hyllan, men det är lite olika från leverantör till leverantör men några månader får man räkna med.

Men det blir även en kö av kunder, och var och en tas i tur och ordning.

– Det är ju inte nästa vecka man kan komma om de ringer idag. Före jul kan jag inte få in någon mer.

När märkte du av det ökade trycket?’

– Redan i somras, efter semestern skulle jag säga. Då märkte jag att folk började ringa mycket tidigare än vad de gjort annars. Det brukar komma senare fram mot hösten i normala tider. Det har varit stor skillnad från början.

Magnus Melin är ensam i företaget men skulle gärna utöka antalet murare i företaget

– Jag skulle gärna anställa men murare växer inte på träd. I östra Värmland är det jättefå tyvärr, säger han.

Hur kom du själv in på muraryrket?

– Det var nog en slump tror jag, när jag gick i skolan och var 17-18 år. Men jag trivs bra och jag trivs bättre nu sedan jag startade eget. Då kan man rikta in sig på det man vill, säger Magnus Melin.

– Men jag skulle önska att jag hade lite mer hjälp.

Artikeltaggar

ArbeteEnergiFöretagandeKristinehamns kommun

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.