Hoppa till huvudinnehållet

Efter sju månaders väntan: ”Nu har jag äntligen fått det”

Publicerad:
Anne-Sophie Schütz från Tyskland har väntat på ett svenskt personnummer sedan i april. Nu har hon äntligen fått det.
Anne-Sophie Schütz från Tyskland har väntat på ett svenskt personnummer sedan i april. Nu har hon äntligen fått det. Foto: Ida Oscarsson

Efter sju månader, totalt tjugotre veckor, har Anne-Sophie Schütz, 17, äntligen fått sitt svenska personnummer.

– Jag gick direkt till körskolan och gick handledarkursen, säger den glada studenten från Tyskland.

Som NKP tidigare skrivit om så bestämde sig Anne-Sophie för att stanna i Sverige och studera färdigt gymnasiet här efter utbytesåret var färdigt. Hon ansökte om ett svenskt personnummer i april och har sedan dess haft flera delar av sitt liv på paus.

– I Tyskland har vi inget personnummer utan ett ID-nummer, men det använder vi inte så ofta. För att skaffa ett bankkonto används bara namn och adress, säger hon.

I Sverige är väldigt mycket knutet till ens personnummer. Anne-Sophie har inte haft bankkonto, bank-id, Swish, eller ens kunnat sjukanmäla sig själv.

– Mina värdföräldrar, Adina och Patrik, har fått sjukanmäla mig. De har fått ringa eller mejla skolan när jag varit sjuk. Jag har inte kunnat köpa saker på marknader för de flesta tar inte kontanter eller har kortläsare.

Det är först nu som Anne-Sophie blir fullvärdig elev på Brogymnasiet. Fram tills nu har hon kunnat handla med sitt tyska bankkort men det slipper hon så snart hennes bankkonto är färdigt.

Två boenden

Men varför tog det Skatteverket 23 veckor att få till ett personnummer då? Jo, tydligen uppstod guppet av att Anne-Sophie kryssat i att hon var boende både i Tyskland och i Sverige.

– Jag ville fortfarande ha med Tyskland men då blev det lite krångligt för Skatteverket för då var de tvungna att dubbelkolla så jag verkligen hade boende där också. Men när jag pratade med min handläggare så skulle det egentligen inte behöva vara så komplicerat. Det är mest om man bott i Danmark eller Norge som det är viktigt. Men jag är så glad nu! Jag skrev direkt en hel lista på allt jag måste göra nu när jag har personnumret.

Jag är väldigt nöjd med skolsystemet här
Anne-Sophie Schütz

Den första biten är redan avbockad, handledarutbildningen.

– Jag hade tur att det precis skulle börja en kurs när jag gick till körskolan.

Men för att få ett bankkonto behöver hon först ordna ett ID-kort, vilket nu är beställt.

– Jag vill eventuellt jobba på kommunen som stöd i tyskundervisningen och då behöver jag också ett personnummer så att de kan betala ut lön till mitt konto och kolla brottsregister.

Framtiden ser i alla fall ljus ut. Planen är att fortsätta gå naturlinjen på Brogymnasiet och ta studenten 2024.

– Jag är väldigt nöjd med skolsystemet här, säger hon.

17-åring utan Swish och telefon - i Skatteverkets kö sedan april

Artikeltaggar

BankkontoBrogårdsgymnasietSkatteverketSkola och utbildningStudenterSverigeSwish

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.