Hoppa till huvudinnehållet

Eleverna sjunger Idol-Lukas låtar – får hälsning från honom varje vecka

Publicerad:
Luka Nemorin tog en selfie med Morgan Hagdahl Ståhl i klass 5B1 på Södermalmsskolan. Det var i början av september som Idol-Luka besökte klassen och bjöd på en liten minikonsert.
Luka Nemorin tog en selfie med Morgan Hagdahl Ståhl i klass 5B1 på Södermalmsskolan. Det var i början av september som Idol-Luka besökte klassen och bjöd på en liten minikonsert. Foto: Joakim Magnusson

Idol-Luka från Kristinehamn har många fans som hejar och röstar, men frågan är om inte de största fansen är barnen i klass 5B1 på Södermalmsskolan.

Varje vecka skickar de nämligen en videohälsning till Idol-deltagaren där de sjunger hans låtar.

– Barnen känner som att de själva är med i Idol, säger läraren Anders Eriksson.

Anders Eriksson, som är mellanstadielärare på Södermalmsskolan i Kristinehamn, fick för ganska många år sedan en idol till elev, nämligen Luka Nemorin.

Luka gör just nu succé i TV4:s populära underhållningsprogram, men då var han en småstökig grabb i behov av miljöombyte.

– För att göra en lång historia kort så kan man säga att det var en stormig period för Luka. Han gick på Hacklehemsskolan då men det funkade inte riktigt. Han kom hit i femte klass för att han kände några andra elever här. Och här verkade han trivas ganska bra, minns Anders

Södermalmsskolans klass 5B1, som också är NKP:s ”barnpanelenklass”, med läraren Anders Eriksson i täten följer årets Idol med stor spänning.
Södermalmsskolans klass 5B1, som också är NKP:s ”barnpanelenklass”, med läraren Anders Eriksson i täten följer årets Idol med stor spänning. Foto: Joakim Magnusson

Sedan dess har Anders haft regelbunden kontakt med Luka och när Idol-äventyret tog fart på allvar i augusti så var det nästan självklart att bjuda in stans nyaste kändis till skolan.

I början av september gjorde Luka därför en unik minikonsert för klass 5B1 på Södermalmsskolan. Repertoaren innehöll ett par-tre låtar – däribland komp till Sven-Ingvars Juninatten som barnen själva sjöng.

Att ha en tvättäkta Idol i klassrummet var något utöver det vanliga tyckte alla.

– Det var lite pirrigt, säger Ebba Engholm Hallberg.

Men nu har nervositeten emellertid försvunnit och ersatts av en oerhörd stolthet. Barnen i klass 5B1 ser Luka närmast som en klasskamrat, och följer tävlingen med stor spänning.

Det blev kanske lite onödigt spännande förra fredagen, tycker klasskamraterna Bianca Blixt, Elsa Modin och Ebba Engholm Hallberg.

– Vi var nervösa för Lukas skull. Vi vill inte att han ska åka ut, säger de tre i kör.

– Nej, han ska ju vinna, tillägger Ebba.

Körövning med idolbakgrund.
Körövning med idolbakgrund. Foto: Joakim Magnusson

Anders berättar muntert om barnens entusiasm. Det är utan tvekan den stora snackisen just nu.

– Det är ju våran Luka, bygdens son. Så känner vi. Det var ett av barnen som berättade att mormor och morfar hade varit med och tittat på Idol och när morfar somnade så lånade de hans telefon och röstade en extra gång. Sånt är kul.

Idén att skicka peppande videohälsningar till Luka där de sjunger hans låtar, nu senast Bryan Adams och U2, har tagits emot mycket varmt av idolen.

Trion Bianca Blixt, Elsa Modin och Ebba Engholm Hallberg tänker fortsätta rösta och hoppas att klassidolen Luka Nemorin tar sig hela vägen till final.
Trion Bianca Blixt, Elsa Modin och Ebba Engholm Hallberg tänker fortsätta rösta och hoppas att klassidolen Luka Nemorin tar sig hela vägen till final. Foto: Joakim Magnusson

– Nu hör Luka av sig direkt han har fått klart med vilken låt han ska köra nästa fredag. Och då är det många barn som vill börja träna direkt.

På köpet har femteklassarna både fått lära sig att kompa på ukulele och bekanta sig med låtar och artister som de i vissa fall aldrig tidigare har hört.

– Men låten förra veckan (U2:s I still haven’t found what I’m looking for) hade jag hört förut eftersom min pappa brukar lyssna på den, säger Elsa Modin.

Men det är inte alltid läge att stämma in när Kristinehamn bänkar sig:

– När jag börjar sjunga med säger mamma och pappa till mig att de vill höra Luka istället, skrattar Elsa.

Clara Björk har lärt sig att kompa The Weeknds Save your tears på ukulele.
Clara Björk har lärt sig att kompa The Weeknds Save your tears på ukulele. Foto: Joakim Magnusson

Uppsnacket inför den tredje fredagsfinalen är i full gång. Hur kommer Thomas Stenströms Forever young egentligen att låta när Luka sjunger den?

– Originalet är inte så bra. Vi får se hur det låter när Luka sjunger den. Half a man är den bästa låten han kört hittills, säger Bianca, Ebba och Elsa.

Barnen tänker i alla fall fortsätta rösta och skicka hjärtan i appen. De hoppas att Luka kanske kommer tillbaka och spelar för klassen snart igen.

Luka Nemorin, 20: ”Börja från botten för att nå toppen”21-årige kristinehamnaren charmade Idol-juryn: ”Helt fantastiskt”Musik blev Idol-Lukas räddning när han inte orkade med skolan: ”Sov på dagarna”Luka Nemorin till fredagens kvalfinal i Idol: ”Galet bra”Pappans speciella band till Idol-Luka: ”Någonting vi har gemensamt”Idol-Lukas låtval inför första fredagsfinalen: ”Kommer att bli magiskt”Idol-Luka inför andra fredagsfinalen: ”Det blir coolt”Kompisarna som stöttar Idol-Luka: ”Tror att det går att rösta 50 gånger”Från Södermalmsskolan till fredagsfinaler – här är Idol-Lukas resa: ”Sjukt glad”

Artikeltaggar

Anders ErikssonApparArtisterBryan AdamsIdolKändisarKristinehamnLuka NemorinNöje/KulturSödermalmsskolanSven-IngvarsTävlingarThomas StenströmTV4U2

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.