Ylvas bror omkom – bytte karriär för att bearbeta sorgen: "Tappade livsgnistan”

Förlorade sin bror när hon var 14 • ”Sorgen blev en ständig känsla” • Sa upp sig som ekonom - startade eget • Drömmer om utställning hos Lars Lerin

Fyrabarnsmamman Ylva Engman längtade efter att byta karriär. När minnena från det förflutna började dyka upp igen och sorgen efter sin döda bror kom ikapp bestämde hon sig.

Det var dags att säga upp sig och satsa på eget företag.

– Det är det bästa jag har gjort, säger hon.

Orangea höstlöv pryder familjegården i Rudskoga. Vid infarten står ett stort rött hus och flera röda uthus från tidigt 1920-tal. Tomten är en släktgård från Ylva Engmans farfars föräldrar. Att flera av Ylvas släktingar har bott och levt på gården syns det spår av i omgivningen.

Naturen har blivit ett viktigt ställe för Ylva Engman att gå till när hon känner sig nere.
Naturen har blivit ett viktigt ställe för Ylva Engman att gå till när hon känner sig nere. Foto: Madeleine Sandström

Att familjegården en dag skulle hamna i Ylvas ägo var inte en självklarhet, då Ylvas storebroder Pär Engman hade bott och levt där innan.

Men en dag förändrades hennes liv för alltid.

När Ylva var 14 år gammal gick hennes storebror Pär tragiskt bort i en trafikolycka på midsommardagen, endast 20 år gammal.

Tiden efter dödsolyckan vände upp och ned på Ylvas tillvaro.

– Jag tappade livsgnistan när han gick bort. Jag stängde inne mina känslor och ingen i min familj pratade om sorgen. Vi la locket på. Ingen klarade av att prata om det, säger Ylva och lyfter upp tekoppen.

Ylva startade eget företag under coronapandemin.
Ylva startade eget företag under coronapandemin. Foto: Madeleine Sandström

Traumat och sorgen blev en ständig känsla som alltid fanns med i Ylvas vardag.

– Jag gick aldrig och pratade med någon. Jag gick och bar på sorgen utan att ta tag i den. Det har påverkat mig och fyllt mig med omedveten stress. Jag kände mig inte hel, utan det kändes som jag hade ett oläkt sår.

Sorgen blev som ett osynligt väsen som var för svår och tung att ta tag i. Ylva brukade beskriva sina sinnesuttryck i att måla. Hon älskade att göra det, men i och med att vardagen kom emellan la hon sin favorithobby på hyllan.

Allt eftersom tiden gick ägnade hon mindre och mindre tid åt att måla.

Tog över gården

Strax efter broderns död tog Ylvas pappa över huset. När Ylva så småningom växte upp och träffade sin framtida man Fredrik, bestämde sig paret att flytta in på gården 2006. År 2009 köpte de gården av Ylvas pappa.

Jag tappade livsgnistan när han gick bort
Ylva Engman

Inom loppet av fyra år föddes Ylvas tre äldsta söner och snart blev småbarnsåren en faktor.

Tiden för att ha fritidsintressen blev ännu mindre för Ylva.

– All tid gick åt att ta hand om barnen och att jobba. När vi fick vår fjärde son 2020, började både jag och min man känna att vi funderade på hur vi skulle få tiden att gå ihop. Vi båda arbetade heltid och hade jobb där ingen annan kunde täcka upp vid frånvaro.

Ylva arbetade då på kommunledningsförvaltningen som redovisningsekonom i Kristinehamns kommun. Hon hade fast anställning, men hon gick ständigt omkring med känslan av att hon ville göra något annat och byta karriär.

För två år sedan började Ylva att måla igen.
För två år sedan började Ylva att måla igen. Foto: Madeleine Sandström

En dag tog hon modet till sig och gick till sin chef.

– Jag sa upp mig. Jag hade bestämt mig. Det var rätt jobbigt att ta steget och släppa taget om tryggheten med ett fast jobb och en stadig lön. Men jag har en universitetsutbildning och jag tänkte då att fungerar det inte, så får jag börja arbeta som ekonom igen.

Startade eget

– Jag har alltid varit kreativ och jag visste att jag ville arbeta med mina händer. Jag har alltid varit intresserad av meditation och jag tyckte om och att måla när jag var yngre, så jag tänkte kan jag slå ihop de två yrkena så har jag världens bästa jobb.

Ylva startade eget företag redan 2019, en redovisningsbyrå, vid sidan av sin ordinarie tjänst. Men eftersom hon ville arbeta med annat så bytte hon inriktning på företagandet.

Mycket riktigt blev det så. Ylva utbildade sig till Reflexolog även kallat zonterapeut. Vilket betyder att hon kan hjälpa människor med att behandla kroppsliga obalanser och smärta genom att trycka på zoner på kroppen.

Min dröm är att ha en utställning i Lars Lerins gästhall
Ylva Engman

Reflexologin ska hjälpa till att ta bort blockeringar som kan ha uppstått på grund av stress.

– Jag tycker det är fantastiskt att kunna hjälpa människor att bli av med sin smärta både fysiskt och psykiskt.

Genom Ylvas reflexologiutbildning kunde hon ta itu med sina egna oläkta sår. Och bli av med sin oro och smärta som hon hade burit på.

– Jag kände att det var dags att ta tag i min sorg och depression som jag burit på i 18 år. Det var mycket tårar som kom upp under utbildningstiden och under behandlingarna som jag själv fick för jag hade inte behandlat mitt trauma. Men jag ville göra upp med sorgen efter min bror.

Ylva brukar ta beställningar där hon målar kunders husdjur.
Ylva brukar ta beställningar där hon målar kunders husdjur. Foto: Madeleine Sandström

I dag har Ylva gått vidare och accepterat vad som hände Pär. Hon har funnit ro i att hon vet att han har det bra på andra sidan.

– Jag är medial av mig. Jag har varit det ända sedan jag var liten. Jag tog kontakt med honom för två år sedan. När jag fick kontakt med honom och öppnade upp min spiritualitet, så började även min kreativitet att flöda. Jag kände att det var dags att ta tag i målandet igen.

Började måla igen

Nästan 20 år senare tog Ylva fram penseln och började att måla igen. När hon tog tag i målandet upptäckte hon nya tekniker att använda.

Ylva målar med olika tekniker. När hon målar husdjur använder hon pastellkritor.
Ylva målar med olika tekniker. När hon målar husdjur använder hon pastellkritor. Foto: Madeleine Sandström

I dag målar Ylva med akvarell, pastell, olja och akryl.

– Jag är självlärd. Jag har inte gått på någon konstskola. Jag har lärt mig genom att hämta inspiration på hur andra gör, det finns många bra videoklipp på exempelvis sociala medier. Jag hämtar även inspiration från vissa konstnärer.

Favoritkonstnären är Lars Lerin. Hon har alltid inspireras av hans akvarellmålningar.

– Min dröm är att ha en utställning i Lars Lerins gästhall på Sandgrund. Jag tänker inte ge mig förrän jag kommer ställa ut där. Jag vet det låter lite kaxigt, men det är viktigt att ha drömmar.

Ylva Engman kan måla med fyra olika tekniker.
Ylva Engman kan måla med fyra olika tekniker. Foto: Madeleine Sandström

Att ha mod och våga gå sin egen väg har varit det som drivit henne framåt.

– Ibland kan jag känna, herregud vad håller jag på med, är det här bra nog, är detta verkligen sant? Jag tvivlar ibland på mig själv. Vissa dagar kan det kännas som det jag målar inte alls duger. Andra dagar känner jag mig så oerhört stolt över mig själv och vad jag har målat.

Självförtroendet har sviktat

Självförtroendet är något som hon brottas med ibland.

– Jag hoppas att jag kan inspirera andra människor som också drömmer om att byta yrke, men som inte vågar för att självkänslan sviktar. Jag vet så väl hur det känns, men ge inte upp.

Hon tycker om att måla landskap och naturen.
Hon tycker om att måla landskap och naturen. Foto: Madeleine Sandström

Ylva poängterar att det sista man ska göra är att ge upp hoppet om sina drömmar.

– Vill man så kan man. Det handlar om viljan. När man får göra det man älskar så blir det bra, säger hon och fortsätter:

– I dag känns mitt jobb lyxigt. Jag kan bestämma när jag själv vill gå ut till ateljén och måla. Till en början var det konstigt det var nästan för bra för att vara sant, att få göra det man älskar på arbetstid.

Vill ställa ut på Sandgrund

Att Ylva vågade satsa på sin dröm har förbättrat hennes hälsa och livsglädje.

– Jag njuter varje dag av livet nu. Det gjorde jag inte innan. Jag längtar efter att få börja dagen med att gå ut till min ateljé för att sitta och måla.

Jag njuter varje dag av livet nu
Ylva Engman

Vem vet, kanske går hennes dröm i uppfyllelse om Lars Lerin får upp ögonen för Ylva Engman.

– Jag tror allt har ett syfte, och är det meningen så blir det så, avslutar Ylva Engman och visar flera av hennes konstverk.

Publicerad:

Artikeltaggar

FamiljKostKristinehamns kommunLars LerinMänskligtOljaRudskogaSandgrundSandgrundStressUtställningarYoutube

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.