Hoppa till huvudinnehållet

Hesselius: ”Vänsterpartiet fortsätter att vara dörrmatta åt Socialdemokraterna”

Publicerad:
Att Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna kommer fortsätta samarbeta i oppositon står klart. Men hur de ska formera sig är inte klart, enligt Eric Hesselius (L). Sverigedemokraterna, som också är i opposition, får köra sitt eget race.
Att Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna kommer fortsätta samarbeta i oppositon står klart. Men hur de ska formera sig är inte klart, enligt Eric Hesselius (L). Sverigedemokraterna, som också är i opposition, får köra sitt eget race. Foto: Maria Andersson

Två dörrmattor och ett partiet som sålt sin grundideologi. Det är omdömet från blivande oppositionspolitikern Eric Hesselius när det nu står klart vilka som ska styra kommunen kommande fyra år.

– Jag känner mig taggad, det kommer bli många och tuffa debatter i kommunfullmäktige framöver. Vår uppgift blir att hålla rent från socialistisk politik. Det var en otrolig oordning när vi tog över och vi får inte hamna där igen, säger liberalen.

Hur oppositionen ska formera sig har man ännu inte tagit beslut om. Men nu står det klart att de forna samarbetspartierna Centerpartiet och Miljöpartiet bytt sida.

– Vi är inte färdiga med vår laguppställning. Vi har inväntat besked från majoriteten, som vi följt via media. Vi har inte fått några samtal från Lars Nilsson eller något av de andra partierna som nu ska styra Kristinehamn, säger Eric Hesselius och fortsätter:

– Men nu vet vi vad som var priset för Centerpartiet, som är ett i grunden marknadsliberalt parti, att gå över till socialisterna. Vad som fick dem att sälja sin grundideologi.

Man talar med kluven tunga.
Eric Hesselius

Han syftar på att Centerpartiet får en kommunalrådspost på 30 procent och en post som nämndordförande. Men kritiken mot forna samarbetspartiet stannar inte där.

– Liberalerna tycker det är märkligt att man håller rent åt höger men inte vänster. Man talar med kluven tunga.

Att vänstern fick ut betydligt mindre av samarbetet än centern, trots lika många mandat i fullmäktige leder också till en kommentar.

– Vänsterpartiet fortsätter att vara dörrmatta åt Socialdemokraterna, konstaterar Eric Hesselius och väljer att även kalla Miljöpartiet för dörrmatta.

Eric Hesselius är också väldigt förvånad över att den nya styrande konstellationen kommer arvodera sina ledamöter i kommunstyrelsen till 20 procent, men inte oppositionen.

– Alla kommer ha samma ansvar men inte samma förutsättningar, är det ens förenligt med kommunens reglemente? Det blir skevt demokratiskt, säger han.

Samtidigt är han orolig över de kostnadsökningar som de styrande konstellationens politik kommer innebära.

– Det är stora investeringar med minskade barngrupper, solceller och att ta bort delade turer. Jag är mycket bekymrad över det.

Maktskiftet klart – fyra partier ska styra

Artikeltaggar

BeslutCenterpartietDebatterEric HesseliusKommunfullmäktigeKristdemokraternaKristinehamnLars NilssonLiberalernaMiljöpartietModeraternaPolitikSamhälleSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.