Varannan motionär har försvunnit på tre år: ”Folk har glömt bort”

Harsprånget backar mest – ”En stor del av föreningens intäkter kommer från de här tävlingarna”

Sedan pandemin startade har de stora motionsevenemangen i Kristinehamn tappat nästan varannan deltagare.

Allra mest tappade stadsloppet Harsprånget som har gått från omkring 400 deltagare när loppet var som störst till endast 90 fullföljande 2022.

– Så få har vi aldrig varit tidigare, säger Tony Bjuhr från IFK Kristinehamn friidrott.

Efter två år med pandemi och inställda lopp hoppades många lopparrangörer att 2022 skulle bli året då de stora motionsevenemangen studsade tillbaka med full kraft.

Så har det inte blivit.

På nationell nivå signalerar flera stora lopp om ett markant tapp på deltagarsidan, och trenden ser likadan ut lokalt.

Stadsloppet Harsprånget, som brukar samarrangeras med Fastingen, tappade hälften av sina deltagare i år jämfört med 2019.

Drevsta maraton som introducerades under pandemiåret 2020 och som utökades med en halvmara under 2021 kunde inte genomföras alls i år på grund av för få anmälda. Från 34 löpare till noll på två år.

– Vi har analyserat detta inom föreningen och kommit fram till att tappet nog beror på två saker. Pandemin, att folk liksom glömde bort de här tävlingarna eller att de inte har kommit igång med träningen än. Att Fastingen inte blev av i år var inte heller bra eftersom det innebar att det inte var lika naturligt för folk att ta sig ut på stan.

Erik Andersson från Axa Sports Club sprang fort på Drevsta 2021. 2022 blev tävlingen inte av alls.
Erik Andersson från Axa Sports Club sprang fort på Drevsta 2021. 2022 blev tävlingen inte av alls. Foto: Maja Yngve

Drevsta maraton flyttades från juli till september och kom därmed i kläm mellan andra, större arrangemang.

– Ska man springa ett maraton så väljer man kanske hellre ett större lopp i första hand.

Målsättningen är ändå att tävlingarna ska arrangeras som vanligt under 2023, säger Tony Bjuhr.

– En stor del av föreningens intäkter kommer från de här tävlingarna.

Ska man springa ett maraton så väljer man kanske hellre ett större lopp i första hand.
Tony Bjuhr, IFK Kristinehamn friidrott

IFK friidrott står också bakom institutionen Serieterrängen.

– Visst märker vi att det är är färre som är med nu än tidigare, men det är fortfarande ett uppskattat arrangemang som inte kräver så mycket av föreningen och som vi tänker fortsätta med, säger Ulf Engström.

Kommunens största löpartävling, Jordgubbslunken i Rudskoga, brukar vara ett av sommarens stora dragplåster. Tävlingen genomförs mitt i semestertid, erbjuder sträckor för alla och i målområdet serveras det jordgubbar till löparna.

Jordgubbslunken brukar ligga omkring 500 deltagare, men i år kom det ungefär tvåhundra färre.

– Ja, det blev verkligen ett kraftigt tapp, men när man lyssnar på vad de säger från förbundet och andra tävlingsarrangörer så har vi ändå inte tappat så mycket som många andra. Vi hoppas naturligtvis att det ska stiga lite till nästa år. Vi är optimister, säger Ingvar Persson från arrangörerna Rudskoga idrottsförening.

Hur viktig är tävlingen för er som förening?

– Den är jätteviktig för oss. Det är den som gör att vi kan erbjuda så mycket verksamhet inom motionsidrott. Ett plus är i alla fall att vi inte hyr in någon elektronisk tidtagning utifrån, för det är dyrt. På så sätt kan vi behålla de flesta av intäkterna inom föreningen.

Sweden Iron Trail marathon som arrangeras av Kristinehamn multisport gjorde sitt bästa för att hålla grytan kokande under pandemin. Bland annat erbjöd man alla som ville att få springa hela den natursköna maratonsträckan utan någon tidsbegränsning och gensvaret blev då mycket positivt.

Men när restriktionerna hävdes i våras och tävlingen åter gick att genomföra som vanligt halverades deltagarantalet jämfört med 2019. Det var bara stafetten som kom upp i normala nivåer när det gäller antalet anmälda lag.

Iron trail marathon genomfördes som vanligt igen i våras - men med färre deltagare än vanligt.
Iron trail marathon genomfördes som vanligt igen i våras - men med färre deltagare än vanligt. Foto: Sandra Österman

– Vi valde medvetet att slå ett extra slag för stafetten i år. Iron Trail har aldrig varit en tävling som riktat sig till de breda massorna, men om man inte orkar springa hela sträckan så kan man ju alltid dela upp den. Det viktigaste för oss är att folk tar sig ut i vår vackra natur och upptäcker den här fina leden, säger Karin Strid från Kristinehamn multisport.

Hon säger också:

– Vi är inte så bekymrade för det här inom föreningen, men har naturligtvis märkt att gensvaret inte har varit det förväntade.

Tony Bjuhr från IFK friidrott väljer i alla fall att tänka positivt och skickar med alla löpsugna kristinehamnare en liten påminnelse redan nu:

– Börja träna! Ni har ju mer än ett halvår på er.

Publicerad:

Artikeltaggar

Drevsta maratonFastingenHarsprångetIngvar PerssonJordgubbslunkenKarin StridKristinehamnRudskogaSerieterrängenSportSweden iron trail marathonTony BjuhrUlf Engström

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.