Hoppa till huvudinnehållet

Veden är nästan slut: ”Riktig hysteri”

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
En följd av det höga elpriset är att veden har blivit en bristvara och kaminer har långa leveranstider.
En följd av det höga elpriset är att veden har blivit en bristvara och kaminer har långa leveranstider. Foto: Anders Wiklund/TT

Ved har blivit en eftertraktad råvara, likaså har intresset för kaminer ökat när fler och fler försöker dra ner på sin elförbrukning.

Simon Kihlström, som driver Dammön skog och lantgård i Kristinehamn, säljer nu sina sista säckar ved.

Ungefär 300 säckar ved har Simon Kihlström sålt sedan augusti och lagret är nästan slut.

– Det är på upphällning. Några kunder till kan ringa.

Snittpriset för elen landade ligger högt och det är inte bara hos Simon som veden börjar ta slut.

– Min känsla är att de flesta har slut. Många som ringer blir glada att jag har kvar. Jag märker också att kunder från samma områden som inte handlat av mig tidigare ringer. Det kan ju betyda att försäljare i deras områden har slut.

Men Simon tycker att kunderna lugnat sig något.

– I början på september var det helt sjukt. Det gjorde inget annat än ringde. Det var riktig hysteri då. Jag tror att media skrev mycket om elpriserna då och det var mycket med allting.

Kommer du klyva mer ved?

– Jag testade att klyva, men det blir inte bra. Jag vill inte sälja en produkt jag inte är stolt över. Jag har de säckar jag har, sen får jag stänga, men kunder får givetvis ringa och boka ved till nästa år.

Något många redan valt att göra, berättar han.

”Många tingar och beställer ved till nästa vinter redan nu”, säger Simon Kihlström.
”Många tingar och beställer ved till nästa vinter redan nu”, säger Simon Kihlström. Foto: Privat

Artikeltaggar

ElkrisenNyheterVedeldningVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.