Hoppa till huvudinnehållet

Vill minska antalet placeringar – och höja ersättningen för familjehem

Publicerad:
Nämnden för arbete, kompetens och välfärd, vill bland annat matcha ersättningen till de egna familjehemmen med ersättningen till konsultarvoderade familjehem. Foto: Gorm Kallestad/TT

Det är som bekant stora röda siffror i budgeten för nämnden för arbete, kompetens och välfärd. I en åtgärdsplan finns bland annat ett mål för att minska antalet placerade barn och unga, som i dagsläget överstiger 70 stycken, med 15 procent.

I samband med årets första tertialrapport pekade prognosen på ett underskott på drygt 16,7 miljoner. Detta under förutsättning att de 18,3 miljoner, som kommunstyrelsen beslutat att tilldela nämnden som ett tilläggsanslag, delas ut under året.

De medlen gick till AKV efter att nämndens budget klubbats på felaktiga grunder.

Budget klubbades på felaktiga grunder: ”Ser väldigt allvarligt på det”Begär extern utredning om underskott i nämnd

Underskottet på 16,7 miljoner utgörs till allra största del av familjehemsplaceringar av barn och unga.

Vissa åtgärder, som till exempel det som kallas Intensivt familjestöd som syftar till att förhindra omplaceringar, har påbörjats under 2022.

Ytterligare åtgärder bedöms dock vara nödvändiga och nämnden har nu tagit fram en åtgärdsplan med anledning av underskottet.

Ett av målen i åtgärdsplanen är att minska antalet placeringar med 15 procent innan årets slut. I dagsläget finns 77 placeringar.

Nämnden vill även matcha familjehemmens ersättning med konsultfirmornas, och på så vis minska antalet konsultarvoderade familjehem med 30 procent. I dagsläget finns 25 sådana placeringar.

”Matcha konsultfirmornas ersättningar till familjehemmen. Detta ger initialt en högre kostnad men bedömningen är att vi på detta sätt långsiktigt kan minska behovet av konsulentstödda familjehem och på detta sätt minska kostnaderna totalt sett”, står det i åtgärdsplanen.

För att undvika placeringar och även avsluta pågående placeringar menar nämnden att det behövs stabila, intensiva och flexibla lösningar på hemmaplan:

”Vilket i dagsläget saknas. Det finns en viss kapacitet för att klara svårare ärenden, men arbetsrättsligt och bemanningsmässigt är vi inte rustade att klara sådana insatser”, skriver nämnden i åtgärdsplanen.

Ett utredningsuppdrag kommer därför att initieras under hösten.

Andra åtgärder är bland annat att utöka antalet boendeplatser inom socialpsykiatrin och minska externa placeringar, samt öka antalet utbildningar inom vuxenutbildning.

Artikeltaggar

BarnBudgetarFamiljehemKristinehamns kommunNämnden för arbete, kompetens och välfärdPolitik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.