Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkan hoppas på en varm och blåsig vinter – för att klara elräkningarna

Publicerad:
I stadskyrkan kan det bli aktuellt att sänka värmen med några grader enligt Stefan Dalevi, kyrkoherde i Kristinehamns pastorat.
I stadskyrkan kan det bli aktuellt att sänka värmen med några grader enligt Stefan Dalevi, kyrkoherde i Kristinehamns pastorat. Foto: Magnus Carlsson

Rusande elpriser har fått långtgående konsekvenser för samhället i stort och så även för Svenska kyrkans verksamhet. Redan innan elkrisen var ett faktum hade pastoratet i Kristinehamn långtgående planer för hur de kan spara el.

– Vi är inte helt tagna på sängen, säger Stefan Dalevi, kyrkoherde i Kristinehamn pastorat.

Redan förrförra året valde pastoratet att lägga undan pengar till energibesparande åtgärder.

– Vi talar om flera miljoner kronor, säger Stefan Dalevi.

Som det ser ut idag har fastigheterna som ägs av pastoratet styrsystem som reglerar värmen.

Vi ser om vårt hus
Jan Östby

– Värmen går på när lokalerna ska användas, och går ned till en skyddsvärme för inventarier, säger Jan Östby, fastighetsskötare i Kristinehamn pastorat.

Sedan många år tillbaka arbetar Svenska kyrkan aktivt med att se över vilka energibesparingar som kan göras i verksamheten.

– Det är inte bara ekonomiska perspektiv, säger Stefan Dalevi och menar att satsningarna som görs är för både för klimatet och för en hållbar verksamhet.

Skydda kulturarv

Svenska kyrkan har många parametrar att ta hänsyn till, dels är det den verksamheten som bedrivs och dels till det stora kulturarv som finns i kyrkorna. Det går inte att stänga av värmen i kyrkorna utan allvarliga konsekvenser.

– Det kan bli ruggigt dyrt om 10-15 år, säger Stefan Dalevi

Svårigheten nu är att ingen åt vilket håll prisutvecklingen kommer att gå.

– Frågar man specialister vet inte de, säger Jan Östby.

Som i många andra organisationer jobbar Svenska kyrkan både stort och smått.

– Vi ser om vårt hus, säger Jan Östby.

Det kan handla om att se över ventilationssystem, att gå igenom armaturer och se om led-belysning som drar mindre ström passar eller att satsa på solceller. De Investeringar som görs kommer att betala tillbaka sig i besparingar i framtiden menar Jan Östby.

Men till skillnad från andra år då vi alla hoppas på en vit och snöig vinter hoppas Svenska kyrkans fastighetsskötare på på en dystrare väderprognos.

– Vi kan hoppas på en regnig, varm och blåsig vinter, säger Jan Östby.

Kan sänka temperaturen

Kyrkoherde Stefan Dalevi tycker att Kristinehamn är väl rustade inför vad som kan komma men Svenska kyrkans verksamhet kommer att påverkas av de höga elpriserna. Just nu diskuterar kyrkorådet tänkbara möjligheter.

– Det kommer nog sannolikt att bli några grader ned i kyrkan, säger han och fortsätter:

– Har vi till exempel 21 grader nu kan det bli att vi sänker till 19 grader.

Som exempel tar kyrkoherden stadskyrkan i Kristinehamn och han tror att det kan göra stor skillnad i utgifter.

– Förr var det inte ovanligt att man satt med kappa på i kyrkan, säger Stefan Dalevi.

Men det är inte den enda förändringen som kan komma att bli verklighet för de sex kyrkor och två kapell som pastoratet rår över. Istället för att hålla gudstjänst i kyrkorna kan Svenska kyrkan komma att istället hålla dem i församlingshemmen. Det ska nämnas att inte alla kyrkor har församlingshem idag.

– Vi kommer aldrig kunna stänga ned för begravningar. Församlingsmedlemmarna kommer alltid ha tillgång sin kyrka, säger Stefan Dalevi.

Artikeltaggar

ElpriserSamhälleSvenska kyrkan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.