Hoppa till huvudinnehållet

Praktisk språkträning via ny utbildning: ”Det finns ett stort intresse”

Publicerad:
Reporter Magnus Carlsson
Magnus Carlsson
magnus.carlsson@nkp.se
Delar av teamet bakom utbildningen Praktisk SFI: Petri Nordeman, Suzanna Hedberg, Terezia Bock och Elienor Lundin.
Delar av teamet bakom utbildningen Praktisk SFI: Petri Nordeman, Suzanna Hedberg, Terezia Bock och Elienor Lundin. Foto: Magnus Carlsson

Vuxenutbildningen i Kristinehamn kommer i oktober att starta en ny utbildning, Praktisk SFI. Den bygger till stor del på erfarenheter från arbetsmarknadsprojektet Match2job.

– Skillnaden är att här ligger fokus i första hand på att eleverna ska få praktisk språkträning på en arbetsplats, säger Suzanna Hedberg.

Hon är biträdande rektor på vuxenutbildningen och en av dem som ingår i teamet bakom utbildningen. Elienor Lundin är den som sköter utbildningen i klassrummet:

– Men jag kommer också att vara ute på språkträningsplatserna och träffa eleverna och deras handläggare, säger hon.

Upplägget är tänkt så att eleverna är i skolan måndag och tisdag medan resten av veckan tillbringas på språkträningsplatser.

Även om de själva slinter med tungan några gånger under intervjun är det språkträningsplatser som eftersöks, inte praktikplatser. Att lära sig vardagsspråket är prio ett i utbildningen. Match2job hade praktikplatser då det projektet syftade till att få folk i arbete.

– Det är också något vi trycker på i kontakten med företagen, att de inte ska känna att de behöver anställa någon. Även om vi förstås hoppas att det kan leda till jobb också, säger Suzanna Hedberg.

Nu har vi ett mycket tydligare och närmare samarbete
Suzanna Hedberg

Terezia Bock och Petri Nordeman är arbetshandläggare på arbetsmarknadsenheten och de jobbar just nu med att få fram språkträningsplatser. De har en lista över företag som tidigare har erbjudit praktikplatser, men de försöker också träffa nya företag.

– Det bästa är om vi kan matcha företagen med elevernas önskemål, säger Terezia Bock.

Utbildningen har 15 platser, men egentligen vill de få fram ännu fler språkträningsplatser. Saker kan hända efter vägen och då är det bra att ha alternativ.

– Och vi hoppas förstås att utbildningen ska fortsätta även nästa år. Då har vi en bra grund att stå på om vi har fler företag som är intresserade, säger Suzanna Hedberg.

Hur är intresset bland företagen att ställa upp?

– Det är stort. Många ser fördelar med att erbjuda en plats. Flera av dem lyfter också fram chansen att själva lära sig av eleverna, säger Petri Nordeman.

Språkträningsplatserna kommer att bli en plattform för integration. Samtal vid fikabord eller i lunchrum kan spänna över alla tänkbara områden. Det blir ett kulturutbyte mellan eleverna och de anställda i företaget.

– Jag jobbade tidigare som integrationssamordnare och en synpunkt jag ofta fick höra av nysvenskar var att de saknade en naturlig plattform att prata svenska. Därför känns det här som helt rätt väg att gå, säger Petri Nordeman.

Suzanna Hedberg ser också stora fördelar med den organisationsförändring som genomfördes under fjolåret, att vuxenutbildningen nu ingår i samma förvaltning som arbetsmarknads- och integrationsenheterna:

– Nu har vi ett mycket tydligare och närmare samarbete som gynnar alla, inte minst individerna vi jobbar med.

Artikeltaggar

IntegrationKristinehamnSFISkola och utbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.