Fall av ålherpes i Vänern

Publicerad:
Ålar i Vänern har drabbats av ålherpes. Foto: Sören Turesson

Miljö- och hälsoskyddsavdelningen fick under augusti in samtal om döda ålar i Vänern. En av ålarna som hittats skickades in för provtagning till Statens veterinärmedicinska anstalt och nu visar provsvaren att ålen drabbats av ålherpes.

Sjukdomen kan inte spridas till vare sig människor eller varmblodiga djur som exempelvis hundar och katter. Om man som medborgare hittar en död ål bör man kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen på kommunen.

– Även om sjukdomen inte smittar kan det vara aktuellt för oss med fler provtagningar, säger Hanna Jibbefors, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Ålen kan vara bärare av viruset under lång tid utan att visa några sjukdomstecken. Stress eller sämre vattenkvalitet kan vara orsaker som gör att sjukdomen bryter ut.

– Vi hade ju en del algblomning i samband med att ålarna hittades, men det går inte att säga definitivt att det var just därför ålen drabbades. Det är inte heller något som framgår i SVA:s rapport, avslutar Hanna Jibbefors.

Artikeltaggar

Djur och naturKristinehamn

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare