Hoppa till huvudinnehållet

Lär känna nya S-toppen: ”Jag tycker om att skjuta”

Publicerad:
Anja Rech toppas Socialdemokraternas lista i kommunvalet.
Anja Rech toppas Socialdemokraternas lista i kommunvalet. Foto: Magnus Carlsson

Socialdemokraterna har ett helt nytt namn i den lokala politiken överst på sin lista. Anja Rech heter hon och även om hon är debutant lokalt är hon en rutinerad politiker med tre mandatperioder i Gullspång bakom sig.

– Det hela började med att jag lämnade in ett par medborgarförslag 2009. Inför valet året därpå hörde Socialdemokraterna av sig och frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp på deras valsedel. Eftersom jag är socialdemokrat sedan unga år var det ett lätt val att tacka ja, säger Anja Rech.

Hon växte upp i Rudskoga och bodde där till 1995. Då flyttade hon till Gullspång och kärleken.

Anja har i större delen av sitt liv jobbat med människor. Hon är utbildad undersköterska, men har haft lite olika jobb under sin karriär.

– En sak jag lärde mig väldigt mycket av var att jobba med ensamkommande. Det gjorde jag under tio år. Det var både flickor och pojkar från olika kulturer. Många afghaner, men också afrikaner. De erfarenheter jag har med mig från de åren sätter jag stort värde på, säger hon.

Efter valet 2010 kom hon in i kommunfullmäktige och blev vice ordförande i det sociala utskottet.

– Så jag fick vara med och fatta viktiga beslut direkt.

Bara något år senare lämnade ordföranden i barn-, utbildnings- och kulturutskottet sin post. Anja fick erbjudande om att byta utskott och bli ordförande, ett erbjudande hon accepterade. Sedan dess har hon varit ordförande.

– Men efter valet byttes utskottet mot en nämnd, påpekar hon.

Under hennes tre aktiva mandatperioder i Gullspångspolitiken har Socialdemokraterna suttit i majoritet.

2020 gick Anjas flyttlass i motsatt riktning då hon flyttade tillbaka till Kristinehamn. Redan innan hon flyttade hade hon tagit kontakt med den lokala S-föreningen och begärt medlemskap.

Trots det har hon behållit sina politiska uppdrag i Gullspång.

Men kunde du göra det trots att du var skriven i en annan kommun?

– Vi var ense om att jag skulle sitta kvar i kommunstyrelsen inklusive arbetsutskottet och vara nämndordförande. Det var svårt att få fram en ersättare och kommunfullmäktige godkände lösningen.

Ifjol lämnade hon kommunstyrelsen sedan det löst sig med en ny ledamot.

Den första tiden pendlade hon från Kristinehamn till jobbet i Gullspång, men i våras fick hon jobb på en förskola i Kristinehamn.

Det är inte lätt att reta upp mig.
Anja Rech

Att hon varit politiskt aktiv i grannkommunen gick inte S-föreningens valberedning obemärkt förbi. När det var dags att formera styrkorna inför valet nästa söndag fick hon frågan om hon kunde tänka sig att ställa upp.

Ställde du krav på att få stå etta för att ställa upp?

– Hahaha, nej så skulle jag aldrig göra. Men de frågade om jag kunde tänka mig att stå som nummer ett och det gjorde jag, svarar Anja.

Hur är du som politiker?

– Jag tror på att man ska göra det bästa för kommunens invånare och att man löser frågorna gemensamt. Är man överens kommer man mycket längre än att frågorna dras i långbänk.

Det låter som om att du är pragmatisk.

– Jag försöker i alla fall vara det. Och det är inte lätt att reta upp mig.

Har du lätt för att reta upp andra?

– Nej, det tror jag inte. Det är i alla fall aldrig någon som har sagt det till mig.

Vilka är dina politiska hjärtefrågor?

– Människor i alla åldrar. De mjuka värdena. Det är så många frågor som bygger på att skapa en vi-känsla i kommunen. Det är det jag vill jobba för. All politik går egentligen ut på att hjälpa människor och som jag sa tidigare gör vi det bäst gemensamt. Men måste jag peka ut en enskild fråga blir det barn och unga. Elevhälsa från förskolan och uppåt.

Anja talar om vikten att engagera sig. Att sitta hemma och grumsa över att saker är åt pipsvängen ger inte så mycket.

– I det läget ska man engagera sig politiskt. Det är först där och då som man kan vara med och påverka politiken.

Hon betonar också att man som politiker måste ta sig tid att prata med vanligt folk. Hon har genom åren haft otaliga samtal med väljare, både telefonledes och öga mot öga.

Behöver någon vän hjälp i trädgården ställer jag gärna upp.
Anja Rech

I oktober fyller Anja 50 år. Hon har fem barn i åldrarna 13 till 28 år. Förutom politik är hus och hem de stora fritidsintressena. Hon berättar att hon gillar att pyssla med hemmet både inomhus och utomhus.

– Och behöver någon vän hjälp i trädgården ställer jag gärna upp.

Anja har dock engagerad sig i en förening vid sidan av Socialdemokraterna sedan hon flyttade till Kristinehamn: Pistolklubben.

– Jag tycker om att skjuta.

Fotnot: Av tradition sätter Socialdemokraterna i Kristinehamn sin kandidat till posten som kommunfullmäktiges ordförande i topp på sin lista. Det är alltså inte det tilltänkta kommunalrådet som står överst.

Artikeltaggar

KristinehamnPolitikRudskogaSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.